Με πανω απο 100 εκατ. ευρω χρηματοδοτει η κομισιον πεντε εργα φυσικου αεριου

18:06 13/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Χρηματοδότηση ύψους 107 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πέντε σημαντικών έργων, που ενισχύουν τον εφοδιασμό της Ελλάδας με φυσικό αέριο, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού...
551,6 εκατ. ευρώ, αφορούν στην πρώτη και δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, στον σταθμό συμπίεσης αερίου στη Νέα Μεσημβρία, στον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης ως το Αλιβέρι και στον αγωγό από τους Αγίους
Θεοδώρους ως τη Μεγαλόπολη. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα περισσότερα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Οι δύο πρώτες επενδύσεις, στο τερματικό της Ρεβυθούσας συνδέονται με τον μοναδικό αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα:
• Το πρώτο πρότζεκτ «Αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα», προϋπολογισμού 71,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 13 MW και τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Εχει ήδη ολοκληρωθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΤΠΑ με 2,9 εκατ. ευρώ.
• Η «2η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα», κόστους 195,6 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει την ικανότητα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου με την τρίτη δεξαμενή και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς LNG. Η κατασκευή του έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 47,8 εκατ. ευρώ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το έργο θα αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, θα βελτιώσει τον ανταγωνισμό και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο.
• Ο «Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία» ( Κεντρική Μακεδονία) ολοκληρώθηκε το 2013. Το ΕΤΠΑ το χρηματοδοτεί με 17,4 εκατ. ευρώ επί συνολικής επένδυσης 71,7 εκατ. ευρώ. Επιτρέπει την παροχή στην κεντρική και νότια Ελλάδα μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου, βελτιώνοντας τη σταθερότητα του συστήματος.
• Ο «Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης ως το Αλιβέρι», μήκους 72 χλμ. και προϋπολογισμού 84,5 εκατ. ευρώ, λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2012. Η Ε.Ε. το χρηματοδοτεί με 9,9 εκατ. ευρώ.
• Ο «Αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους στη Μεγαλόπολη», προϋπολογισμού 128 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή αγωγού μήκους 167 χιλιομέτρων, που θα επιτρέψει την παροχή φυσικού αερίου στη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στις ευρύτερες αστικές και βιομηχανικές περιοχές Άργους - Κορίνθου, Ναυπλίου και Τρίπολης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 και θα χρηματοδοτηθεί με 29,9 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Johannes Hahn, που ενέκρινε τα πέντε έργα, επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα έργα δείχνουν πως η περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. επικεντρώνεται σε επενδύσεις προσανατολισμένες στο μέλλον, όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, η βιώσιμη οικονομία και η υποστήριξη των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. «Με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικότερο σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα νιώσουν μια πραγματική διαφορά, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και θα εξασφαλιστεί καλύτερη και φθηνότερη παροχή ενέργειας στα νοικοκυριά», δήλωσε.
ΚΕΕ - ΕΒΕΑ
Μέτρα για τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας
Μέτρα για να διασφαλιστεί ο ομαλός εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής ή περιορισμού της παροχής ρωσικού αερίου, αλλά και για τη διάθεση σε όλους τους καταναλωτές και κυρίως τους βιομηχανικούς και τους εμποροβιομηχανικούς της αναδρομικής έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος από τη Ρωσία είναι υψηλή και το ενδεχόμενο διακοπής ή περιορισμού της ροής του φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία ή μέσω Ουκρανίας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία», αναφέρει ο κ. Μίχαλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες. Toνίζει ότι θα πρέπει από τώρα να υπάρξει σχεδιασμός για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου, καθώς από το καύσιμο εξαρτάται κατά 25% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μίχαλος προέτρεψε την κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία της για επιστροφή στους καταναλωτές φυσικού αερίου σημαντικών ποσών που προκύπτουν από την αναδρομική εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ρωσικής Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Από τη συμφωνία αυτή, όπως ανέφερε, επιτεύχθηκε μια αναδρομική έκπτωση της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που πρέπει να μετακυλιστεί στους πελάτες της ΔΕΠΑ, αφού η ίδια είναι μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση και μάλιστα σ' ένα κατ' ουσία μονοπωλιακό περιβάλλον, όπου λειτουργεί κατά βάση με τη μέθοδο cost plus. Αυτοί που πρέπει να επωφεληθούν από την αναδρομική μείωση είναι αυτοί που πραγματικά έχουν ήδη πληρώσει σχεδόν στο σύνολο την υψηλότερη τιμή, είτε ως καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος είτε ως χρήστες φυσικού αερίου, πλην των ηλεκτροπαραγωγών. Τα τελευταία χρόνια, όλοι οι καταναλωτές έχουν υποστεί σημαντική επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος, σε βαθμό που ιδίως για ορισμένους βιομηχανικούς αλλά και εμποροβιομηχανικούς καταναλωτές να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα