"μαυρη τρυπα" ο δημος αθηναιων για τη νδ

14:56 4/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το : tovima.gr)
Σε... «μαύρη τρύπα» εξελίσσονται για τη Νέα Δημοκρατία οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής,
ενώ το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στην πρωτεύουσα, όπου η υποψηφιότητα του...
35χρονου Γαβριήλ Σακελλαρίδη (ΣΥΡΙΖΑ) αλλάζει τα δεδομένα. Η ΝΔ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα εξεύρεσης «δυνατών» υποψηφίων, οι οποίοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τους δύο μεγάλους δήμους, αλλά και την Περιφέρεια.

Η κομματική ηγεσία, η οποία διατυμπάνιζε και διέρρεε εδώ και εβδομάδες ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έκλεισε πολύ νωρίς τον φάκελο των υποψηφιοτήτων στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό.

Χωρίς καμία ουσιαστική προεργασία και με πολλά λάθη στρατηγικής, η ΝΔ «κατάφερε», όπως λένε και πολλοί βουλευτές και ορισμένοι υπουργοί, να φθάσει 100 ημέρες πριν από την έναρξη της τελευταίας εβδομάδας των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς να έχει βρει υποψήφιο για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αττική.

Ενδεικτικό στοιχείο της προβληματικής στρατηγικής είναι ότι έγιναν πολλές δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της ΝΔ, καθώς υπήρξε μεγάλη δυστοκία να εξευρεθεί υποψήφιος.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες μετρήθηκαν στελέχη, όπως οι υπουργοί κκ. Ν. Δένδιας, Αδ. Γεωργιάδης και η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και η βουλευτής κυρία Φωτεινή Πιπιλή. Σε μερικές μετρήθηκε και η απήχηση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, του κ. Ν. Κακλαμάνη, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Μ. Βορίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία μέτρηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κατέγραψε την κυρία Κεφαλογιάννη στην πρώτη θέση, την κυρία Πιπιλή στη δεύτερη, ενώ τρίτος ήταν ο κ. Δένδιας.

Γι' αυτό και εσχάτως προέκυψε και πάλι συζήτηση για το όνομα της κυρίας Κεφαλογιάννη, η οποία όμως αρνείται και δεν επιθυμεί να δώσει τη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων. Από την άλλη πλευρά, η κυρία Πιπιλή, παρά τη μακρά αυτοδιοικητική της πορεία, θεωρεί ότι τη μάχη για τον δήμο πρέπει να δώσει ένα μη κοινοβουλευτικό στέλεχος ή να έχει παραιτηθεί πριν από τις εκλογές. Μάλιστα τονίζει πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από την πλευρά της ΝΔ και μιλώντας στο «Βήμα» αποκλείει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.

Πριν από την αναθέρμανση της συζήτησης περί της κυρίας Κεφαλογιάννη υπήρξαν εισηγήσεις για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλο και τον δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη, οι οποίοι όμως συγκεντρώνουν πολλές αρνητικές γνώμες στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν θεωρούνται πρόσωπα που θα δώσουν τον απαραίτητο «φρέσκο αέρα» στην αυτοδιοικητική μάχη και λέγεται πως δεν έχουν προοπτική νίκης.

Ως εκ τούτου, όλα είναι ανοιχτά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να υπάρξουν εκπλήξεις την τελευταία στιγμή και να αναθεωρήσει κάποιος από τους υπουργούς την άποψή του την ύστατη στιγμή, και έπειτα από απαίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.

Υπ' αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την άρνηση της κυρίας Κεφαλογιάννη, ο μόνος που φαίνεται να το... απολαμβάνει είναι ο κ. Κακλαμάνης που επιμένει σε όλους τους τόνους ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου είτε τον προτείνει το κόμμα του είτε όχι.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα που να με κάνει να αναιρέσω την απόφασή μου για τον δήμο της Αθήνας» ξεκαθαρίζει και στέλνει μήνυμα: «Η Νέα Δημοκρατία ή το ΠαΣοΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι κομματικές νομενκλατούρες και οι πέντε ή δέκα επώνυμοι. Είναι ο κόσμος που απαρτίζει αυτά τα κόμματα».

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής της Β' Αθηνών κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδιαφερόταν να δώσει τη μάχη της Αθήνας, αν και είπε: «Αν προταθώ για οποιαδήποτε μάχη, θα δώσω τις υπηρεσίες μου. Αγαπώ την Αθήνα, είναι η πόλη που κατοικώ. Δεν μου έχει προταθεί κάτι, ούτε αυτοπροτείνομαι. Είμαι παρών σε κάθε μάχη».
Αλυτος γρίφος είναι και η Περιφέρεια Αττικής, όπου πολλοί στη ΝΔ προκρίνουν να στηριχθεί εκ νέου ο κ. Ι. Σγουρός, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη δυνατή υποψηφιότητα.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο νυν δήμαρχος κ. Ι. Μπουτάρης έχει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης της ΝΔ τον συμπαθεί και τον στηρίζει. Γι' αυτόν τον λόγο η ΝΔ αντιμετωπίζει μεγάλη δυστοκία και λέγεται ότι πιθανή υποψηφιότητα του βουλευτή κ. Ι. Ιωαννίδη δεν θα έχει ιδιαίτερη δυναμική. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της κυρίας Πιπιλή, η οποία ζήτησε να στηρίξει η ΝΔ τον κ. Μπουτάρη.

Επίσης, σε πολλές περιφέρειες οι υποψηφιότητες που προέκρινε η ΝΔ δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης αποδοχής, όπως π.χ. του κ. Γ. Παπαναστασίου στη Δυτική Ελλάδα, του κ. Σερ. Τσόκα στην Κρήτη, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και υποψήφιοι όπως ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης που θα έχει απέναντί του τη βουλευτή Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ολγα Γεροβασίλη.

Αντίθετα, σε άλλες περιφέρειες η κατάσταση είναι καλύτερη, όπως στη Στερεά Ελλάδα, όπου αύριο θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννης.
Keywords
Τυχαία Θέματα