Λυσεις για τους προσφυγες που εχουν κατασκηνωσει στο πεδιο του αρεως ψαχνει η περιφερεια αττικης...

12:16 24/7/2015 - Πηγή: Fimotro
«Με ευθύνη και ανθρωπιά οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις εκφάνσεις της προσφυγικής κρίσης», επισημαίνει...
η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμιόνη Κυπριανίδου, ενώ το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων εκφράζει την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κρίση των ανθρώπων που έχουν βρει προσωρινή κατασκήνωση στο Πεδίο του Άρεως.

Στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας, αναφέρεται ότι «τις τελευταίες ημέρες στο Πεδίο του “Αρεως, που ανήκει στην αρμοδιότητά μας, αλλά σε και άλλους μικρότερους ή μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους
της πόλης, βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο μετακινούμενες ομάδες προσφύγων που διέρχονται από την Αθήνα με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το δεδομένο αυτό, αφενός καταδεικνύει τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες εισόδου στην Ε.Ε., και αφετέρου τις χρόνιες αδυναμίες ενός κρατικού μηχανισμού που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πολύ περισσότερο, που εδώ απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, κινητοποίηση και συνεργασία πολλαπλών επιπέδων της διοίκησης».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, το δήμο Αθηναίων και ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε να αντιμετωπίζονται τα άμεσα προβλήματα των προσφύγων – ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα υγείας, σίτισης και ενημέρωσης για διαθέσιμες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια αναζητεί λύσεις, ώστε να μην μετατραπεί το Πεδίο του Αρεως σε άτυπο προσφυγικό καταυλισμό.

Από πλευράς του, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων υπογραμμίζει ότι «αν και οι ΜΚΟ είναι παρούσες και οι πρωτοβουλίες πολιτών λαμβάνουν ήδη χώρα, οι προσπάθειες αυτές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την υποχρέωση των αρχών να εφαρμόσουν μια σωστή υποδοχή των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, με την κάλυψη των βασικών τους αναγκών».

Όταν οι αρχές δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση, οι πρώτες αντιδράσεις αλληλεγγύης και ανθρωπισμού της τοπικής κοινότητας, σύντομα μεταμορφώνονται σε αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στους πρόσφυγες και ένα κοινωνικό ζήτημα μπορεί να ανακύψει – προσθέτει το Φόρουμ.
Keywords
Τυχαία Θέματα