Ληγει το απογευμα η προθεσμια για το ενταλμα συλληψης του εφραιμ

Λήγει στις 4 το απόγευμα η προθεσμία εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης για τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος παραμένει φρουρούμενος στο κελί του, στη Μονή Βατοπεδίου, ενώ οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν την...
Ιερά Κοινότητα κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση.

Ο Εφραίμ παρουσίασε πυρετό και απορύθμιση του σακχάρου του και βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, ενώ εντός της ημέρας θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης υγείας του.

Χθες,
τον ηγούμενο Εφραίμ επισκέφτηκε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής, ο οποίος εκτίμησε ότι «σε 2-3 ημέρες και εκτός απροόπτου, ο Εφραίμ θα μπορεί να μετακινηθεί».

Παρέμβαση ρωσικής εκκλησίας

Ο ηγούμενος είχε κριθεί προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της ανακριτικής άποψης που ζητούσε να οδηγηθεί στη φυλακή ο αρχιμανδρίτης.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ματζούνης ήταν αυτός, μετά την απολογία του ηγούμενου, που έκρινε ότι στον κατηγορούμενο πρέπει να επιβληθούν, αντί της προφυλάκισης, περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα), καθώς και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.

Το Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη δικαστική απόφαση κατά του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης».

Ταυτόχρονα, πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις τόσο στη ρωσική όσο και στην παγκόσμια Ορθοδοξία θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή αγριότητα» την απόφαση προφυλάκισης ενός μοναχού παραμονές Χριστουγέννων.

Δηλώσεις Μητροπολιτών Πάφου και Λεμεσού

Δύο Κύπριοι Ιεράρχες σχολίασαν με διαφορετικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου.

Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι όσοι επέλεξαν να ακολουθήσουν το μοναχικό βίο «δεν πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες, οι οποίες τους αποπροσανατολίζουν από το στόχο τους και σκανδαλίζουν τον κόσμο». Αποπροσανατολίζουν και σκανδαλίζουν επίσης, είπε, «άμεσες δοσοληψίες, οικονομικές, εμπορικές και κτηματικές, όπως και η περιφορά ιερών κειμηλίων ανά τον κόσμο με έμμεσο στόχο το κέρδος».

Αντίθετα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απόφαση κατά του ηγουμένου Εφραίμ. Διερωτήθηκε μάλιστα, «αν στην Ελλάδα έλυσαν τα υπόλοιπα τους προβλήματα και κινδυνεύουν από τον γέροντα Εφραίμ». Ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος προέρχεται από την Μονή Βατοπεδίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τη δοκιμασία που περνά ο ηγούμενος Εφραίμ «θα διέλθει λαμπρότερος και αγιότερος».
Keywords
Τυχαία Θέματα