Κρήτη: επελαύνει το επικίνδυνο κουνούπι-τίγρης

17:29 28/7/2020 - Πηγή: Fimotro
Κάνει φωλιές σε πισίνες κλειστών ξενοδοχείων

Οι πισίνες κλειστών ξενοδοχείων στην Κρήτη μετατράπηκαν σε τεράστιες φωλιές αναπαραγωγής κουνουπιών, ενώ έχουν εντοπιστεί και κουνούπια «τίγρεις».

Σύμφωνα με το neakriti.gr, από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης έγινε συλλογή 527 κουνουπιών και διαπιστώθηκε πως τα 34 από αυτά ανήκουν στο είδος «τίγρης».

Συνολικά 25 παγίδες έχουν τοποθετηθεί σε όλη την Κρήτη.

Από τα 527 κουνούπια που συλλέχθηκαν διαπιστώθηκε πως:

486 ανήκουν στο είδος Culex pipiens (κοινό κουνούπι)34 στο Aedes albopictus (κουνούπι «τίγρης»)6 στο Culiseta1 στο Anopheles (ανωφελές κουνούπι)

Ο συντονιστής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κρήτης και αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής, Αντώνης Παπαδάκης, κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις υπηρεσίες αν εντοπίζουν φωλιές αναπαραγωγής κουνουπιών προκειμένου να γίνεται επέμβαση.

Ιός δυτικού Νείλου και ελονοσία

Σε κανένα κουνούπι στην Κρήτη δεν ανιχνεύτηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός Τσικουνγκούνια και το πλασμώδιο της ελονοσίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης, με αντικείμενο την παροχή επιστημονικής υποστήριξης για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Κρήτη, έχουν ελεγχθεί 247 δείγματα ορών από κοτόπουλα για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου.

Δείγματα κουνουπιώνΝομός Ηρακλείου/Δήμος Ηρακλείου: 65 δείγματα κουνουπιώνΝομός Ρεθύμνου/Δήμοι Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνου, Αμαρίου, Μυλοποτάμου: 63 δείγματαΝομός Χανίων/Δήμοι Αποκορώνου, Χανίων, Κισσάμου, Πλατανιά: 70 δείγματαΝομός Λασιθίου/Δήμοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας: 49 δείγματα

The post Κρήτη: Επελαύνει το επικίνδυνο κουνούπι-τίγρης appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα