Κρισης συνεχεια στην κορυφη του κκ της κινας

13:03 8/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Τρεις εβδομάδες μετά την καθαίρεση του «νεομαοϊκού» Μπο Σιλάι, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, από το αξίωμά του ως κυβερνήτη της βιομηχανικής μεγαλούπολης Τσονκίνγκ, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές ελίτ παραμένουν διχασμένες απέναντι στα ιστορικά διλήμματα που αντιμετωπίζει η...
αναδυόμενη υπερδύναμη.

Με πρωτοσέλιδο άρθρο της, η «Εφημερίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» καλεί τους στρατιωτικούς «να μη διαταράσσονται από φήμες», «να μην παρασύρονται
από υπόγεια ρεύματα» και «να υπακούουν απολύτως στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή και στον πρόεδρο». Αν και δεν κάνει ρητή αναφορά, το άρθρο σαφώς υπονοεί το πρόσφατο όργιο φημών περί αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος οπαδών του Μπο Σιλάι.

Η μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή που γνώρισε η Κίνα, μετά τα αιματηρά γεγονότα του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν, βρίσκει το Κομμουνιστικό Κόμμα στην τελική ευθεία προς το τακτικό συνέδριό του. Το συνέδριο προβλέπεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο και να προχωρήσει σε αλλαγή της ανώτατης κομματικής και κρατικής ηγεσίας – κάτι που συμβαίνει μία φορά στα δέκα χρόνια. Στη θέση του αποχωρούντος Χου Ζιντάο, θεωρείται βέβαιο ότι θα εκλεγεί ο Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο, η διαφαινόμενη συναίνεση για το πρόσωπο του «Νούμερο Ενα» δεν αίρει αυτομάτως τις αντιθέσεις στους κόλπους του κόμματος.

Χθες έγινε γνωστό ότι οι κινεζικές αρχές ανέστειλαν για ένα μήνα τη λειτουργία της ιστοσελίδας «Ουτοπία», άτυπου θεωρητικού και πολιτικού οργάνου των νεομαοϊκών, που επιζητούν μια αριστερή στροφή στην πορεία της χώρας. Οπως δήλωσε ο Χαν Ντετζιάνγκ, υπεύθυνος της «Ουτοπίας», οι κυβερνητικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι «άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα παραβιάζουν το Σύνταγμα, περιέχουν κακόβουλες επιθέσεις εναντίον πολιτικών ηγετών και εμπρηστικά σχόλια».

Η «Ουτοπία», όπως και άλλες ιστοσελίδες της αριστερής αντιπολίτευσης, παρείχε πολιτική στήριξη στον Μπο Σιλάι υποστηρίζοντας ότι η καθαίρεσή του διευκολύνθηκε από μηχανορραφίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστοσελίδα άφησε αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και προειδοποίησε ότι λανθασμένοι χειρισμοί στην υπόθεση Μπο Σιλάι θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και σε διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Μαζί με την «Ουτοπία» ανεστάλη η λειτουργία της ομογάλακτης ιστοσελίδας «Η Σημαία του Μάο».

Πάντως, η εσωκομματική διαπάλη δεν φαίνεται να παραλύει την πορεία της Κίνας προς την οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση, αντιθέτως είναι πιθανό να την επιταχύνει.
Keywords
Τυχαία Θέματα