Κρινεται αυριο η τυχη της "φωκασ"

12:49 3/10/2013 - Πηγή: Fimotro

Αύριο το μεσημέρι το αργότερο «κληρώνει» για τον λιανεμπορικό όμιλο Φωκά, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει καταβάλλει περίπου 1,2 εκατ. ευρώ μέσα από ένα συνδυασμό μετρητών και εγγυητικής επιστολής για να εξοφλήσει...
την Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας, στην οποία ανήκει το πολυκατάστημα-ναυαρχίδα της αλυσίδας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Επί της ουσίας, δεν αλλάζει το περιεχόμενο των απαιτήσεων της Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας, αλλά δίνεται μία μικρή χρονική παράταση λίγων 24ωρων, προκειμένου η Φωκάς να μπορέσει
να παράσχει 370.000 ευρώ σε μετρητά και 830.000 ευρώ με εγγυητική επιστολή.
Το σκέλος της εγγυητικής κρίνεται δύσκολο να γίνει πράξη, καθώς φαίνεται ότι μέχρι στιγμής μία τέτοια εξέλιξη δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία, που έχει προωθήσει η Φωκάς με τις πιστώτριες τράπεζες της.
Τα 1,2 εκατ. ευρώ είναι ενοίκια ενός έτους, ενώ η Φωκάς έχει πετύχει τη μείωση του ενοικίου δύο φορές, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα από 120.000 ευρώ, που ήταν αρχικά, να έχει πέσει στις 85.000.
Πάντως από την πλευρά των ιδιοκτητών του ακινήτου τονίζεται πως εφόσον η Φωκάς έχει επιτύχει συμφωνία με τις τράπεζες, τότε οι τελευταίες δεν θα έχουν πρόβλημα, στο πλαίσιο στήριξης της λιανεμπορικής αλυσίδας, να της δώσουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να κρατήσει το πολυκατάστημα της.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιστώτριες τράπεζες διακυβεύουν στην περίπτωση της Φωκάς δανεισμό της τάξης των 42,8 εκατ. ευρώ από ένα σύνολο υποχρεώσεων της τάξης των 81 εκατ. ευρώ της αλυσίδας.
Για το προνομιακό ακίνητο επί της οδού Τσιμισκή εκτιμάται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές ξένες και ελληνικές αλυσίδες, μεταξύ των οποίων και η Attica, οι οποίες «εποφθαλμιούν» το κατάστημα και είναι έτοιμες να προσφέρουν μίσθωμα τουλάχιστον 100.000 ευρώ κάθε μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η Φωκάς δεν μπορέσει να καλύψει τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη, θα προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για την εκμίσθωση, στον οποίο θα «χτυπηθούν» οι μνηστήρες του καταστήματος.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα