Κοντα σε συμφωνια για εκεχειρια μεταξυ χαμας και ισραηλ


Κοντά σε συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από επτά ημέρες εχθροπραξιών, καταστροφές και εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, φαίνεται πως βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς. Δεν επιβεβαιώθηκε...
δήλωση αξιωματούχου της Χαμάς ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε ήδη και θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, ωστόσο τόσο από την πλευρά του Ισραήλ, όσο και από ανώτατα στελέχη της
οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα, διαφαίνεται πως το ενδεχόμενο είναι πλέον κοντά. Η διπλωματικές διεργασίες κορυφώνονται με επίκεντρο την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς Αϊμάν Τάχα περί επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας (που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα) δεν επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. «Το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Μαρκ Ρεγκέβ μιλώντας στο δίκτυο CNN.

Εν συνεχεία ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε πως συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, ωστόσο βρίσκεται κοντά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήλθε δήλωση Αιγύπτιου αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε πως οι συνομιλίες συνεχίζονται και υπάρχει ελπίδα για συμφωνία έως τα μεσάνυχτα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδείξεις οδηγούν σε συμφωνία για εκεχειρία επτά ημέρες αφότου εξαπολύθηκε η ισραηλινή επιχείρηση «Αμυντικός Πυλώνας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι που έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση είχε δηλώσει ότι αναμένει θετική έκβαση των προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εντός της ημέρας.

Στην περιοχή αναμένεται η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον .

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αιγύπτιου προέδρου περί εκεχειρίας. «Δεν το σχολιάζουμε», δήλωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Keywords
Τυχαία Θέματα