Κλειδωσε η συμβαση για... δεπα-gazprom συνεδραζει το ταιπεδ

18:05 24/5/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Το είχαμε πει (εδώ) στο Fimotro ότι μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, καθώς και τις επαφές που ακολούθησαν μεταξύ της...
ρωσικής αντιπροσωπείας και της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, διευθετήθηκαν, όπως είχαμε επισημάνει τα βασικότερα αιτήματα των Ρώσων.
Έτσι συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ
προκειμένου τα μέλη του να εγκρίνουν το Sale and Purchase Agreement (SPA) δηλαδή την τελική συμφωνία και τους όρους συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Στους όρους της τελικής συμφωνίας που προωθούνται είναι:

1ον) Η μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής που θα καταβάλει ο πλειοδότης από Το 20% που ήταν αρχικά στο 10%.
2ον) Η επιστροφή της κατά 100% στον πλειοδότη εφόσον χωρίς δική του υπαιτιότητα δεν κατακυρωθεί ο διαγωνισμός ,με παρέμβαση τρίτου δηλαδή από την Κομισιόν
3ον) Ενσωματώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης,η διευθέτηση θα γίνει μέσω του μηχανισμού που είναι γνωστός ως «Locked Box» («κλειδωμένο κουτί») και θα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ,συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, και όχι το σύνολο των χρεών που έχουν προς αυτήν.

Βάσει της συγκεκριμένης ρύθμισης, ισχύει η πρόβλεψη πως αν αυτές οι οφειλές δεν έχουν εξοφληθεί ως τις 31/12/2014, τότε θα αφαιρεθούν από το τίμημα που θα καταβάλει ο πλειοδότης στο διαγωνισμό.Δεδομένου μάλιστα ότι το ΤΑΙΠΕΔ πουλά το 65% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ πωλούν το υπόλοιπο 35%, γίνεται σαφής αναφορά ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο κάθε ένας θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό που του αναλογεί από τα υπερήμερα χρέη.
Αυτό σημαίνει ότι εάν για παράδειγμα πλειοδότης στο διαγωνισμό είναι η Gazprom με τίμημα 800 εκ. ευρώ, τότε, και εφόσον στο τέλος του 2014 τα υπερήμερα χρέη δεν έχουν μηδενιστεί, το μεν ΤΑΙΠΕΔ θα κληθεί να της επιστρέψει 130 εκ. ευρώ, τα δε ΕΛΠΕ τα υπόλοιπα 70 εκ. ευρώ.

Και έτσι όπως είχαμε αναφέρει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θεωρείται πια δεδομένη με τον κ.Στέλιο Σταυρίδη να κάνει λόγο για ένα πολύ προσοδοφόρο deal για ο Ελληνικό Δημόσιο και μια σημαντική επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά ερωτηθείς από στην Δημόσια τηλεόραση και για τον ΟΠΑΠ δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν η καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί...

Σας ευχαριστώ...
Keywords
Τυχαία Θέματα