Κινημα για φθηνα τροφιμα σε ολη την ελλαδα

10:23 1/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Χρήστος Τελίδης
(από το Έθνος)
Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα παίρνει το κίνημα για την εξασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διάθεση στην αγορά φθηνών τροφίμων. Ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, οι...
οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί τα νοικοκυριά σε δεινή θέση. Το «κίνημα της πατάτας» και η προσπάθεια για το κτύπημα των μεσαζόντων που ξεκίνησε με την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας
επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας και διευρύνεται με τη διάθεση και άλλων προϊόντων.
Ενώ η Ομάδα ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες, που θα μεταφέρουν τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι και θα τις παραδώσουν σε 1.100 (!) πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή, τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο και στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Παλιές και νέες ομάδες εθελοντών που στήνονται τώρα αναλαμβάνουν δράση και όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας της Πιερίας στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πανελλαδική πρωτοβουλία-κίνηση που θα συντονίζει τη δράση.

Εκτός από τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη, κάτι που επέλεξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές της Πιερίας με ποσοστό 52%, παίρνοντας μέρος σε ψηφοφορία στη σελίδα της Ομάδας στο διαδίκτυο καθώς και φασόλια από τις Πρέσπες.
Επίσης ψηλά στην ιεράρχηση έρχονται και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.
Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Ανωση - Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα όριά του και βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση.

«Στόχος μας είναι να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας στη Βέροια, Ν. Ασλάνογλου
Πολίτες, δήμοι ακόμη και μοναστήρια τηλεφωνούν ήδη για να δώσουν παραγγελίες, ενώ πολλοί φορείς όπως η Ενωση Κταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου κ.ά. συμπαρίστανται και στηρίζουν την πρωτοβουλία.
Στήριξη
Οπως λέει η πρόεδρος του σωματείου Γαρυφαλλιά Τσιώμου, που είναι και η ψυχή της προσπάθειας των εθελοντών, στόχος τους είναι σε μια περίοδο που μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι τελευταίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση να προμηθευτούν αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και στηρίζοντας συγχρόνως τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ετσι ήρθαν σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και δέχονται μέχρι αύριο Παρασκευή παραγγελίες για μια πρώτη ποσότητα 30 τόνων με πατάτες που θα παραδοθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Οπως και στην Κατερίνη, η τιμή διάθεσης της πατάτας θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό.
Επίσης έχουν γίνει επαφές και με αγρότες των Σερρών για να τους προμηθεύσουν ρύζι καθώς και με αγρότες της Καστορ
Keywords
Τυχαία Θέματα