Κατηγοριες για λογοκλοπη κατα του πρωθυπουργου της ρουμανιας

16:34 19/6/2012 - Πηγή: Fimotro

Μεγάλο μέρος της διδακτορικής διατριβής του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα φέρεται να έχει αντιγραφεί από το έργο δύο Ρουμάνων νομικών ενώ περιέχει μετάφραση από το έργο...
ενός τρίτου, σύμφωνα με καταγγελίες.
Ο Πόντα κατηγορείται συγκεκριμένα ότι αντέγραψε τμήματα του διδακτορικού του από το 2003 για τον Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από άλλες εργασίες χωρίς να κάνει αναφορά στις πηγές του. Αργότερα, το 2004, εκδόθηκε η διατριβή σε βιβλίο και έγινε η βάση για άλλο ένα το 2010.
Σύμφωνα με ανώνυμο
που έκανε την καταγγελία, γράφει το Nature, το έργο του Πόντα περιέχει αποσπάσματα πανομοιότυπα ή ελάχιστα διασκευασμένα από έργα των νομικών Ντουμίτρου Ντιακόνου και Βασίλε Κρέτου ενώ έχει και μεταφράσεις από τα αγγλικά έργου του νομικού Ίον Ντιακόνου.
Ο Πόντα πήρε το διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου ενώ ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Αντριάν Ναστάσε που ήταν και σύμβουλός του για το διδακτορικό.
Αν οι κατηγορίες ευσταθούν, ο Πόντα μπορεί να αναγκαστεί να παραιτηθεί λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας σε αντικατάσταση του Εμίλ Μποκ που παραιτήθηκε λόγω της δυσαρέσκειας για τα μέτρα λιτότητας.
Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και μιλά για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.
Πάντως την Τρίτη δήλωσε ότι η μόνη κατηγορία που θα μπορούσε να του προσάψει κανένας είναι ότι δεν έγραφε σε κάθε σελίδα την λίστα των πηγών του αλλά μόνο στην ενότητα της βιβλιογραφίας στο τέλος. «Αν αυτό είναι λάθος, είναι πρόθυμος να το πληρώσω», συμπλήρωσε.
Λόγω των κατηγοριών για λογοκλοπή είχε παραιτηθεί πρόσφατα και ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας, Ιοάν Μανγκ.
Επιπλέον οι καταγγελίες για λογοκλοπή οδήγησαν στην παραίτηση του Ούγγρου προέδρου και του Γερμανού υπουργού Άμυνας τσου Γκούτενμπεργκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα