Καταυλισμοι μεταναστων σε πειραια, πεδιον του αρεως, πλατεια βικτωριας, ελληνικο...

12:31 26/2/2016 - Πηγή: Fimotro
ΤΡΑΓΩΔΙΑ...
Περισσότερες από πενήντα σκηνές σε δυο πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων-μεταναστών...
υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας στο Πεδίον του Άρεως.

Οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί βρίσκονται ο ένας πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου με περίπου σαράντα σκηνές και ο άλλος βρίσκεται επί της οδού Μαυρομματέων, στην αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων.

Από το πρωί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη λόγω της αυξημένης ροής των προσφύγων-μεταναστών ενώ διακρίνεται και η παντελής
απουσία της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι και η πλατεία Βικτωρίας γέμισε ξανά με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας λόγω και των πολιτικών αποφάσεων των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους.

Ενδεικτική είναι και η απουσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς στις περιοχές του Πεδίον του Άρεως αλλά και της πλατείας Βικτωρίας δεν υπάρχουν αρμόδιοι κρατικοί φορείς για την γενική τους φροντίδα και περιορίζονται μόνο στην εθελοντική προσπάθεια των ΜΚΟ.

Πάνω από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες κατέκλυσαν μέσα σε μία ώρα το λιμάνι του Πειραιά, που για ακόμη μια ημέρα έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο hotspot. Συγκεκριμένα, 1.473 άτομα έφτασαν στον Πειραιά λίγο πριν τις 6:30 με το πλοίο "Αριάδνη" από τη Μυτιλήνη και την Χίο και 279 με το "Blue Star 2" στις 7:30 από Ρόδο, Κω και Λέρο.

Πάνω από 700 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν, εν τω μεταξύ, τη νύχτα στο σταθμό επιβατών της Ακτής Περικλεους. Μέσα στο κτήριο έχει στηθεί ένα πρόχειρο κέντρο φιλοξενίας με παροχές σίτισης και ιατρικής βοήθειας κυρίως από εθελοντικές οργανώσεις. Σε προσωρινό καταυλισμό έχει μετατραπεί και ο σταθμός επιβατών Ηετιών.

Οι εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά είναι τραγικές. Σκηνές και σλιπινγκ μπαγκς παντού. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, κοιμήθηκαν μέχρι και στο πάτωμα χωρίς μια κουβέρτα να τους προστατεύει από το κρύο και την υγρασία. Μωρά και μικρά παιδιά που κλαίνε με τις μητέρες τους να προσπαθούν να τα παρηγορήσουν. Όλοι τους θέλουν ζητούν από την ελληνική Πολιτεία να τους αφήσει να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μια ομάδα από περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες λίγο μετά τις εννέα το πρωί αντέδρασαν στην πολύωρη παραμονή τους στο λιμάνι και προσπάθησαν να φύγουν πεζοί, φωνάζοντας συνθήματα. Μια μερίδα μεταναστών φώναζαν «Μακεδονία- Μακεδονία», εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το κλείσιμο των συνόρων. Τελικά αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την πύλη Ε6.

Για ακόμη μια φορά, πάντως, η έλλειψη οργάνωσης είναι καταφανής και η απουσία σχεδιασμού και σωστού συντονισμού διάχυτη σε κάθε σημείο όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς τους ανθρώπους κανείς τους δε θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.

Την διαχείριση της κατάστασης την έχει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε στο protothema.gr ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα διαθέσει και τους τέσσερις σταθμούς του λιμανιού για εξυπηρέτηση των μεταναστών. «Θα διαθέσουμε τους χώρους μας για όσο χρειαστεί», τόνισε.

«Θέλουμε να φύγουμε. Δε θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ χωρίς τη θέλησή μας», τονίζει στο protothema.gr ένας Αφγανός που έφτασε στη χώρα μας με τον αδελφό κι έναν φίλο τους.

«Κάναμε τόσο μακρύ ταξίδι κι έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ. Θέλουμε να συνεχίσουμε. Εγώ με την οικογένειά μου έχουμε πια ελάχιστα χρήματα. Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία», δηλώνει Σύρος πρόσφυγας, προσθέτοντας πως, «είμαστε πρόσφυγες. Δε μπορούν να μας κρατούν με το ζόρι. Η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει».

Πολλοί, άλλωστε, παρά τις εντολές των αρμόδιων αρχών για παραμονή τους στις πύλες Ε1 και Ε2, φεύγουν είτε με τα πόδια είτε με ταξί προς τον σταθμό του Ηλεκτρικού με προορισμό την πλατεία Βικτωρίας είτε προς άγνωστες κατευθύνσεις. Για το λόγο αυτό το υπ. Ναυτιλίας πάντως σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση στους ανωτέρω δυο σταθμούς του ΟΛΠ, μεταφέρει με πούλμαν πρόσφυγες και μετανάστες προς άλλους σταθμούς του λιμένα, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων αυτών.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι ανησυχίες για ενδεχόμενα επεισόδια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αφού, λόγω της κατάστασης στην Ειδομένη, οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται επι της ουσίας στον Πειραιά. Για το λόγο αυτό σήμερα δε θα πραγματοποιηθεί άλλο ειδικό δρομολόγιο από τα νησιά του Αιγαίου σε μια προσπάθεια η κατάσταση να εκτονωθεί. Κάτι βέβαια που είναι αδύνατον όσο η χώρα παραμένει απομονωμένη και μόνη σε αυτή τη μάχη για επίλυση του ευρωπαϊκού ζητήματος της διαχείρισης των ροών αυτών.

Χάος επικρατεί επίσης στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου από χθες έχουν μεταφερθεί όπως-όπως πρόσφυγες που φτάνουν στον Πειραιά. Ο χώρος δεν ήταν έτοιμος για να τους φιλοξενήσει και μένουν στην αίθουσα αναχωρήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα