''καταστροφη για την ελλαδα ενα grexit''...

14:01 21/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική ...
για τη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε την Τρίτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατέχονται από νευρικότητα μπροστά σε μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαράθεση με τους δανειστές
της ΕΕ/ΔΝΤ και θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Καταρχήν κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται βάσει των κανόνων της ζώνης του ευρώ και στη συνέχεια, πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα», δήλωσε η Λαγκάρντ στον ιρλανδικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE, ερωτηθείς εάν μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για την ευρωζώνη.

Τεράστιο το οικονομικό κόστος από ενδεχόμενο GrexitΜιλώντας στο ευρωπαϊκό πρακτορείο ειδήσεων Euronews, κατά την επίσκεψή της στην Ιρλανδία, η κ. Λαγκάρντ, αναφέρθηκε και πάλι στο ενδεχόμενο ενός Grexit: «Δεν αποφασίζω εγώ εάν στις εκλογές στην Ελλάδα διακυβεύεται το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη, και μιλώντας πάντα υποθετικά, εάν ένα μέλος "βγει" από την ΕΕ, κάτι που επιπλέον δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς, τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος».

Η κυρία Λαγκάρντ στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα των εκλογών στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις, που θα πρέπει να σεβαστεί, αλλά και πως έως σήμερα έχουν προχωρήσει πολύ λίγες, σχετικά, μεταρρυθμίσεις από όσες έχουν συμφωνηθεί: «Πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, να δούμε ποια κυβέρνηση και με ποιες συνεργασίες θα σχηματιστεί και μετά να θυμήσουμε στη χώρα πως έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους της. Στους πιστωτές της. Και αυτές είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για να αποκατασταθεί η ελληνική οικονομία. Μόνο πολύ λίγα από όσα έχει δεσμευτεί η Ελλάδα έχουν γίνει και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά. Όχι για εμάς, όχι για τους ευρωπαίους εταίρους, όχι για το Ευρωκοινοβούλιο, όπως είπε ο κύριος Σουλτς, αλλά για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Όσον αφορά την φοροεισπρακτική πολιτική για παράδειγμα, σχεδόν κανένα μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί σωστά. Όταν έλεγα ότι όλοι οι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και των πλουσίων, πρέπει να πληρώνουν φόρους, εννοούσα ακριβώς αυτό. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα».

Όσον αφορά στο εάν η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, απαντά: «Θα το δούμε αυτό, όταν συνεχίσουμε την αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις με τις αρχές, αμέσως μόλις γίνουν οι εκλογές και αμέσως μόλις σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, εάν όντως υπάρξει κάποιος».
Keywords
Τυχαία Θέματα