Καραμανλής : ολοκληρωμένο σχέδιο για έργα 13 δισεκατομμυρίων

Σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων σε όλη τη χώρα συνολικού ύψους άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε σε δυο κατηγορίες:

1. Μεγάλα έργα, που όπως σημείωσε ήταν τελματωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα έχουν ξεμπλοκάρει. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας,

το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το Πάτρα-Πύργος, τον ΒΟΑΚ, τον Ε65 και το Άκτιο-Αμβρακία.

2. Μια νέα γενιά έργων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε νέα σιδηροδρομικά έργα, σε μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, στη νέα αναβαθμισμένη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, στην επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς τη Δυτική Αττική που θα προκηρυχθεί το 2021 και το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα σημείωσε πως αφού έγινε πράξη η διαλειτουργικότητα των διοδίων, δηλαδή οι οδηγοί να χρησιμοποιούν έναν πομποδέκτη για τις διελεύσεις τους, επόμενος στόχος είναι η χιλιομετρική χρέωση. Στόχος είναι να ξεκινήσει από την Ολυμπία Οδό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών «επιτέλους γίνεται στην Ελλάδα μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού των μεγάλων έργων υποδομής. Πλέον επιλέγουμε έργα με αποκλειστικό κριτήριο να υπηρετούν τον κεντρικό στόχο: Να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάταξη κι ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Και να αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας». Όπως είπε «ήρθε η ώρα να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τη λογική επιλογής έργων για μικροπολιτικούς λόγους και για τοπικά συμφέροντα… Γι’ αυτό και λέμε ναι σε έργα που συμβάλλουν στην οικονομία και την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας». Ειδικότερα αναφέρθηκε στους λιμένες, την επένδυση στις συνδυασμένες μεταφορές, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας των logistic κ.α.

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής μίλησε και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λέγοντας πως «όσο κι αν η κατάσταση μέρα με τη μέρα βελτιώνεται, οι πολίτες έχουν ασφαλώς κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για προβλήματα που ακόμα υπάρχουν». Ωστόσο σημείωσε προς την αξιωματική αντιπολίτευση «ξέρετε ποιοι δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να κουνάνε το δάχτυλο; Αυτοί που έφεραν τις αστικές συγκοινωνίες σε μαύρα χάλια». Μεταξύ άλλων ανέφερε πως σήμερα στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν 200 επιπλέον λεωφορεία των ΚΤΕΛ, προχωρά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων με leasing και στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει τα 400 τα λεωφορεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

The post Καραμανλής : Ολοκληρωμένο σχέδιο για έργα 13 δισεκατομμυρίων appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα