Καμμενος - λαφαζανης κατα στουρναρα για το ναυαγιο του deal

11:16 9/4/2013 - Πηγή: Fimotro
«Να μην προτρέχουν» κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής όσους μιλούν για «ναυάγιο» στη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής, λέγοντας ότι «η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη...
συγχώνευση».
Και δικαιολογώντας τη θέση του, εξήγησε
ότι αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται.

«Επομένως τώρα δεν μπορούν αυτές να κρίνουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η συγχώνευση, θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος όταν θα γίνει η κεφαλαιοποίηση, που θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Δεν σημαίνει ότι "ναυάγησε" η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μην γίνει ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ με βάση το δημόσιο συμφέρον. Άρα, ουδείς έβαλε βέτο» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας «εγώ θα ήθελα να είχαν βρει τα 10 δισ.».

Απαντώντας σε επερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου και βουλευτών του κόμματος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το μοντέλο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος μέσω συγχωνεύσεων, με ταυτόχρονη προστασία των καταθέσεων των πολιτών και των θέσεων εργασίας.

Τόνισε επίσης, πως δεν υπήρξε καμία ανησυχία στην αγορά από τις εξελίξεις στο μέτωπο της συγχώνευσης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις περί αναστάτωσης στην κεφαλαιαγορά.

Αυτό όμως που χαρακτήρισε την -σε υψηλούς τόνους- συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή ήταν η οξύτατη προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, που κατηγόρησε ευθέως τον Γιάννη Στουρνάρα ότι αυτός μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, «αφού καταστρέψατε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, τώρα δίνετε τη χαριστική βολή στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας».

Τον χαρακτήρισε, μάλιστα, «υπόλογο μείζονος εθνικού εγκλήματος» και του καταλόγισε ότι «δουλεύει προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων».

Στο ίδιο έντονο ύφος απάντησε και ο υπουργός Οικονομικών στη δική του παρέμβαση: «Σας επιστρέφω τους συκοφαντικούς και γελοίους χαρακτηρισμούς. Θα μπορούσα και εγώ με τη σειρά μου να σας χαρακτηρίσω πρωτεργάτη του λόμπι της δραχμής και προστάτη κρατικοδίαιτων συμφερόντων, αλλά δεν το κάνω», είπε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε: «Βγάζετε κραυγές επειδή δεν έχετε επιχειρήματα».

Στην ίδια συζήτηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ζήτησε πλήρη διαφάνεια σε όποια κίνηση γίνει και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι απέκρυψε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το Ταμιευτήριο είναι βιώσιμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα