Καινουργιοι μυες, σε μηνεσ!

13:23 7/10/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θεοδώρα Τσώλη
(από το Βήμα της Κυριακής)
Ο 28χρονος Ρον Στρανγκ είναι - ή μάλλον ήταν - πεζοναύτης. Βρισκόταν στο Αφγανιστάν όταν μια βόμβα που έσκασε από το πουθενά τον τραυμάτισε σοβαρά αφήνοντας ένα τεράστιο «κενό» στο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν ο...
τετρακέφαλος στον αριστερό μηρό του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times» στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία του 28χρονου. Το τραύμα του ήταν τόσο μεγάλο ώστε δεν είχε μείνει τίποτα για να ενώσουν οι χειρουργοί.
Ο νέος αυτός άνθρωπος πίστευε ότι ήταν καταδικασμένος πλέον σε μια ζωή... μισή. Και όμως, χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ η οποία υπόσχεται ζωή «ολόκληρη» σε εκατομμύρια άτομα που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, ο Ρον Στρανγκ μπορεί πλέον να περπατά κανονικά, να τρέχει, ακόμη και σκέφτεται να ξεκινήσει μια νέα καριέρα ως αστυνομικός.
Τι ήταν αυτό που έδωσε στον νεαρό πίσω τη ζωή του; Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, ένα... γουρουνάκι - για την ακρίβεια ο ιστός από την ουροδόχο κύστη ενός χοίρου ο οποίος μετά την τοποθέτησή του στο σημείο της βλάβης του ασθενούς οδήγησε σε «αναγέννηση» του κατεστραμμένου μυός του. Ο χοίρος όμως αυτός δεν θα μπορούσε να προσφέρει (άθελά του βέβαια) νέο μυ στον Ρον χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης.Για αυτό το επιστημονικό «θαύμα» που έχει ήδη χαρίσει στον 28χρονο πεζοναύτη αλλά και σε άλλους πέντε, μέχρι στιγμής, συναδέλφους του μια νέα - αρτιμελή - ζωή και το οποίο υπόσχεται να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους στα χρόνια που έρχονται, μιλά στο «Βήμα» ο ιθύνων νους πίσω από την όλη διαδικασία, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου McGowan για την Αναγεννητική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής και διευθυντής του Κέντρου Προκλινικής Μηχανικής Ιστών του Ινστιτούτου, Στίβεν Μπάντιλακ.Οπως εξηγεί ο καθηγητής Μπάντιλακ, σήμερα η μαζική απώλεια μυϊκού ιστού εξαιτίας τραύματος οδηγεί σε μεγάλη νοσηρότητα, σε επεμβάσεις τοποθέτησης μοσχευμάτων ή προσθετικών υλικών που πολλές φορές δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και σε ακρωτηριασμούς όταν εμφανίζονται επιπλοκές. «Με δυο λόγια, οι υπάρχουσες μέθοδοι για την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας στον γαστροκνήμιο μυ, στους τετρακέφαλους, στους τρικέφαλους, στους δικέφαλους ή στον ιγνυακό μυ είναι σε αρκετές περιπτώσεις λιγότερο από ικανοποιητικές».Ετσι οι ειδικοί αναζητούσαν μια αποτελεσματικότερη λύση στο «καυτό» πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής το οποίο υπόσχεται θεραπεία πλήθους προβλημάτων. Ο δρ Μπάντιλακ σε συνεργασία με τον Πίτερ Ρούμπιν, διευθυντή του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής καθώς και του Κέντρου Καινοτομίας στην Ιατρική Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, βρήκε αυτό που αναζητούσε σε ό,τι αφορά την αναγέννηση των ανθρώπινων μυών στους ταπεινούς... χοίρους. Και η λύση που ανακάλυψε ονομάζεται «εξωκυττάρια μήτρα».
Με σκαλωσιά την εξωκυττάρια μήτρα
Η εξωκυττάρια μήτρα αποτελεί το φυσικό «εκμαγείο» το οποίο συγκρατεί όλους τους ιστούς και τα όργαν
Keywords
Τυχαία Θέματα