"καμπανακι" για την ευρωπαϊκη κεντρικη τραπεζα

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές η δραματική μεγέθυνση του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα μάλιστα που και η κρίση χρέους της ευρωζώνης δείχνει περισσότερο σημάδια κλιμάκωσης...
από περιορισμού.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο ισολογισμός της ΕΚΤ εκτινάχθηκε στα 2,73 τρισ. ευρώ, μετά το σχεδόν μισό τρισ. ευρώ που δάνεισε με 3ετή διάρκεια στις εμπορικές τράπεζες
της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα ο άμεσος δανεισμός της ΕΚΤ προς τις τράπεζες είναι ήδη κατά 553 δισ. ευρώ υψηλότερος σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα.

«Πλέον επικρατεί ανησυχία για την έκθεση που έχει η ΕΚΤ στην ευρωζώνη σε περίπτωση που κάποια χώρα μέλος χρεοκοπήσει, παρασύροντας και τράπεζες από το ντόμινο που προκληθεί», αναφέρει ο Jens Kramer, οικονομολόγος της NordLB.

Μετά την ένεση ρευστότητας – ρεκόρ ο ισολογισμός της ΕΚΤ φαίνεται ότι σταδιακά ξεφεύγει από τον έλεγχο που είναι διατεθειμένοι οι αξιωματούχοι να κρατήσουν, προσθέτει ο οικονομολόγος.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ χορήγησε σε 523 τράπεζες 3ετή δάνεια ύψους 489 δισ. ευρώ με σκοπό να διοχετευτούν είτε στην πραγματική οικονομία είτε στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Keywords
Τυχαία Θέματα