Ιοβε: οι φορολογικες υποχρεωσεις των πολιτων αναμενομενα επιδεινωσαν το κλιμα στην αγορα...

10:24 4/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Επιδείνωση παρουσίασε, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί μάλιστα σε χαμηλά εξαμήνου,. Συγκεκριμένα, ο... Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 99,3 μονάδες από 102 μονάδες τον Αύγουστο, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα Μαΐου.

Παρά την υποχώρηση όμως, ο δείκτης φέτος εξακολουθεί να κινείται
σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σταθεροποίηση προσδοκιών και συνάδει με την αποκλιμάκωση της ύφεσης, που αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η μείωση όμως του Σεπτεμβρίου οφείλεται στην επιδείνωση, που καταγράφεται στις προσδοκίες σ’ όλους τους επιμέρους τομείς, με εντονότερη εκείνη στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές και ηπιότερη στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία.

Έντονη αποδυνάμωση καταγράφεται και από την πλευρά ζήτησης, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρεί στη δυσμενέστερη επίδοση του τελευταίου εξαμήνου.

Η εξασθένηση πάντως των προσδοκιών τον Σεπτέμβριο ήταν -κατά το ΙΟΒΕ- αναμενόμενη και συνδέεται με τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων και την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, που επηρέασε θετικά μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα:

- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αποδυναμώνονται, αν και ο δείκτης των εκτιμημένων αποθεμάτων υποδηλώνει μεγαλύτερη ρευστοποίηση.

- Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και, εντονότερα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ανοδικά.

- Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων δεν μεταβάλλονται, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση επιδεινώνεται αισθητά τον Σεπτέμβριο.

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα