Η τροϊκα εξεταζει να μεταφερθουν ανδρομικα τα 25 δις της ανακεφαλαιοποιησης των ελληνικων τραπεζων στον... esm

10:30 13/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Είναι η στιγμή που... επανέρχεται όπως μαθαίνω από έγκυρες πληροφορίες η πρόταση να μεταφερθούν αναδρομικά τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.Την...
πρόταση αυτή εξετάζει η τρόικα με θετικούς τους Έλληνες τραπεζίτες με την προϋπόθεση να δοθεί και η έγκριση της Γερμανίας.
Έτσι πάρα τις "παλαιότερες διαψεύσεις" θα... μειωθεί το Ελληνικό χρέος κατά 25 δισ. εξέλιξη που άμεσα θα καταγραφεί στο δημόσιο χρέος λογιστικά.Με την εξέλιξη αυτή ο ESM θα αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στα 25 δισ. δηλαδή τις κοινές μετοχές και θα είναι ο νέος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών ενώ το ΤΧΣ θα είναι το ελληνικό παράρτημα του ESM. Έτσι το ΤΧΣ θα πρέπει να υπάγεται απευθείας στον ESM που θα είναι ο νέος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών.
Το σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες τραπεζίτες είναι θετικοί στο ενδεχόμενο ο ESM να καταστεί μέτοχος των τραπεζών καθώς θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορεί να είναι... "έρμαιο των εκάστοτε πολιτικών στρατηγικών" καθώς παραμένουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.Αφού οι τράπεζες θα είναι "πολιτικά ανεξάρτητες"...σε μια προσπάθεια αύξησης της αξιοπιστίας τους...Όπως είπαμε αρχικά η πρόταση αυτή έχει επανέλθει από την Τρόικα, αλλά προϋποθέτει την έγκριση της Γερμανίας και του ESM κατά καιρούς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό δηλαδή αναδρομικά να μεταφερθούν τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESΜ αλλά είναι εξίσου γεγονός ότι η πρόταση αυτή που έχει λογική και αντικειμενικά οφέλη για την Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Πάντως το σίγουρο είναι ότι εάν εγκριθεί τελικά από Γερμανία-ESM να μεταφερθούν τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης την Ελληνικών τραπεζών στον ESM θα είναι θετικό για την Ελληνική Οικονομία και θα λύση τα χέρια της κυβέρνησης και των Ελληνικών τραπεζών...Η πρόταση απ ότι έμαθα είναι στα χέρια της τρόικας.
Keywords
Τυχαία Θέματα