Η πυροσβεστικη δινει μαχη να μην καψει η φωτια τα ιστορικα μαστιχοχωρια

14:23 25/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Σκληρή μάχη με τη μεγάλη φωτιά στα Μαστιχοχώρια στη νότια - νοτιοδυτική Χίο δίνουν επίγειες και εναέριες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις έχοντας καταφέρει να ελέγξουν τμήματα του μεγάλου πύρινου...
μετώπου στον άξονα βορράς - νότος. Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 03.15 σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βέσσα και Λιθί και εξαπλώθηκε γρήγορα, κυρίως προς τα νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου, των Μεστών και του Αγίου Γεωργίου Συκούσης,
καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα, εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συνθήκες πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων, έντασης 7-8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Επί τόπου επιχειρούν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 72 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 11 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 21 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν έξι ελικόπτερα. Με καθυστέρηση μπόρεσαν να επιχειρήσουν τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ, καθώς, λόγω του υψηλού κυματισμού στη θάλασσα, αρχικά δε μπορούσαν να εφοδιαστούν με νερό.

Στο νησί μετέβησαν με ελικόπτερο ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, για να εποπτεύσει το έργο της πυρόσβεσης, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων από την Αθήνα.

Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων και Πυργίου.

Η φωτιά ξύπνησε μνήμες της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2012 που είχε καταστρέψει 146.000 στρέμματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα