Η πτωση των τιμων δινει ζωη στους φορητους υπολογιστες...

10:14 7/8/2014 - Πηγή: Fimotro
«Πολύ σκληρή, για να πεθάνει» αποδεικνύεται η αγορά των φορητών υπολογιστών, η οποία κατάφερε να υπερκεράσει, το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος έτους, εκείνη των tablets, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο...
του 2013. Τη στιγμή στιγμή, που οι διεθνείς πωλήσεις tablets μειώθηκαν κατά 5%, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο, εκείνες των φορητών υπολογιστών ενισχύθηκαν, για να ανέλθουν σε 49,1 εκατ.τεμάχια.

Μάλιστα, η εικόνα, που έστειλαν το δεύτερο τρίμηνο του 2014 οι
επιμέρους περιοχές του πλανήτη, δείχνει ισχυρή ανάπτυξη, σε διψήφια, πολλές φορές ποσοστά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Canalys, οι πωλήσεις notebooks και laptops στη Βόρεια Αμερική και στην περιοχή EMEA (Europe, Meadle East, Africa) ενισχύθηκαν κατά 13% και 8% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Ανοδικό ήταν το momentum για τους φορητούς υπολογιστές και στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, υποβοηθούμενο, σε μεγάλο βαθμό, από τη σταδιακή αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος.

Η επιβράδυνση του ρυθμού της καινοτομίας δημιουργεί μείζον ζήτημα για τους πρωταγωνιστές της αγοράς των tablets, η οποία «είδε» πολύ γρήγορα τον εαυτό της να φθάνει στη θέση, που είχε βρεθεί η αγορά των φορητών υπολογιστών πριν από μερικά χρόνια.

Η πορεία της αγοράς των φορητών υπολογιστών και τα σημάδια που στέλνει εκείνη των tablets ωθούν τους αναλυτές της Canalys στο συμπέρασμα ότι η τελευταία πρέπει να διανύσει μεγάλο δρόμο, σε επίπεδο τεχνολογίας, εάν δεν θέλει να «χάσει το μεγάλο κύμα» της ανάπτυξης.

«Είναι αρκετά πρόωρο να κάνουμε λόγο για μια μεγάλη ‘επάνοδο’ της αγοράς των φορητών υπολογιστών. Ωστόσο, η πτωτική πορεία των τιμών τους έχει αρχίσει να δημιουργεί ζήτηση στην παγκόσμια αγορά» σχολιάζουν σχετικά τα στελέχη της Canalys, προσθέτοντας ότι η αναμενόμενη περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών σε notebooks και laptops, κατά το δεύτερο ήμισυ του 2014, θα οδηγήσει τον τομέα σε νέα άνοδο.

Συμπαρασύρουν την αγορά

Οι αναλυτές της Canalys «ενοχοποιούν» τα tablets για τη συνολική πορεία της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία, κινήθηκε μεν ανοδικά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με ήπια αυξητικούς ρυθμούς. Με αυτά τα δεδομένα, ο ρόλος των tablets ως «ατμομηχανής» του κλάδου τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας το εξεταζόμενο διάστημα διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 123,9 εκατ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αριθμός που συνιστά ετήσια άνοδο κατά 14%.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις των tablets υποχώρησαν κατά περίπου 5% στα 48,4 εκατ.ευρώ, με αμφότερους τους κυρίαρχους κατασκευαστές, Apple and Samsung, να υφίστανται μειώσεις.

Πάντως, τα δύο ηχηρά ονόματα συνεχίζουν να ελέγχουν το 46% της παγκόσμιας αγοράς tablets, ρίχνοντας βαριά τη σκιά τους στους μικρότερους «παίκτες» της αγοράς.

Στην περιοχή στην ΕΜΕΑ η αγορά των tablets περιορίστηκε κατά 11% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με αρνητικές επιδόσεις σε Κεντρική, Ανατολική και στη Δυτική Ευρώπη (σσ η μείωση ήταν της τάξης του 18%), καθώς και στη Μέση Ανατολή. Στη δε περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Κίνας) οι πωλήσεις tablets μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ συνολικά ενισχύθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση.

Πηγή: sepe.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα