Η κυβερνηση, η τροικα και οι διαπραγματευσεις...

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ...
Σε κομβικό σημείο βρίσκεται το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας με την κυβέρνηση και τους δανειστές μας να «μετρούν» ο ένας τις προθέσεις του άλλου.
Το Μαξίμου συνιστά...
υπομονή και ετοιμάζεται για «θέμα - θέμα» σκληρές διαπραγματεύσεις.
Το μήνυμα που εκπέμπουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι διττό: πρώτον ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας
χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά και δεύτερον ότι η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι της σχέδια για κάθε βήμα της διαπραγμάτευσης.
Αυτό που έπρεπε να πράξει, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων, λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ήταν να στείλει το μήνυμά της και να θέσει τις κόκκινες γραμμές της.
Στην παρούσα φάση το Μαξίμου γνωρίζει ότι το λεγόμενο «success story» με έξοδο από το μνημόνιο και έξοδο στις αγορές εντός του 2014 δεν είναι ρεαλιστικό.
Την ίδια ώρα οι δανειστές μας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ξένο Τύπο, κατατείνουν προς ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, με νέες πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χαμηλά επιτόκια, μεγαλύτερα διαστήματα αποπληρωμής και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Η λύση, λέει κυβερνητικό στέλεχος, μπορεί να είναι κάπου στη μέση. «Αν το νέο πακέτο βοήθειας δεν συνδυαστεί με νέα μέτρα και συνοδευτεί με ήπια έξοδο στις αγορές τότε μπορούμε να τα βρούμε κάπου στη μέση».
Στο σενάριο αυτό η κυβέρνηση έχει θέσει τις δικές της κόκκινες γραμμές τις οποίες ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Euro-Working Group Τόμας Βίζερκ: δεν πρόκειται να συναινέσει στη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων και επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων.
«Ούτε Κίνα μπορούμε να γίνουμε, ούτε μπορούμε να είμαστε υπό επιτροπεία μέχρι το 2030 και το 2040» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης σε κατ΄ιδίαν συνομιλία.

Το μεγάλο αγκάθι από πλευράς τρόικας είναι η πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. εντός του 2014 και 4,5 δισ. το 2015 και η απαίτηση για ανεύρεση τρόπων για των κάλυψή του. Ακόμη και να τα βρουν κυβέρνηση και τρόικα στο ύψος του ποσού θεωρείται πολύ δύσκολο η κάλυψή του να γίνει χωρίς τη λήψη και νέων μέτρων. Από πλευράς κυβέρνησης η μετάθεση των αποφάσεων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και η μη εφαρμογή της απόφασης για χρονική μετάθεση της λήξης των ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα (ANFA’s) που θα κάλυπτε τμήμα του κενού χρηματοδότησης για το προσεχές έτος, σε συνδυασμό με τη λήψη και νέων μέτρων προκαλούν έντονους πονοκεφάλους στο Μαξίμου.
Κι αυτό διότι η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί να πάει στις ευρωεκλογές σε ένα εξαιρετικά δυσμενές γι' αυτήν περιβάλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εξ αυτού και οι συνεχείς αναφορές - εκκλήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευαγγ. Βενιζέλου και για πολιτική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Εξ αυτού και οι αναφορές σε προσφυγή στις κάλπες.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα