Η κινα ανακοινωσε σχεδιο περιορισμου της ρυπανσης...

00:08 3/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Το υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Κίνας ανακοίνωσε σχέδιο για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως το 2017. Όπως μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η κεντρική κυβέρνηση ενέκρινε τη διοχέτευση κονδυλίων ύψους 277 δισεκατομμυρίων δολαρίων...

Στο επίκεντρο του σχεδίου θα βρεθούν το Πεκίνο, το Τιαντζίν και η επαρχία Χεμπέι, στη βόρεια Κίνα, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης με αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μm. Στόχος είναι η μείωσή της κατά 20% μέσα στην επόμενη τετραετία.
“Η πυκνή αιθαλομίχλη και το νέφος που κάλυψαν μεγάλες περιοχές
της χώρας τον Ιανουάριο είχαν ως αποτέλεσμα η Κοινή Γνώμη να στρέψει την προσοχή της σε αυτό το ζήτημα”, παραδέχθηκε ο Ζάο Χουαλίν, επικεφαλής του τμήματος πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης στο κινεζικό υπουργείο. “Το λεπτομερές πρόγραμμα συνεργασίας βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, όμως είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθούν βασικοί κανονισμοί που αφορούν την εναρμόνιση της νομοθεσίας, καθώς και κοινούς ελέγχους και δημοσιοποίηση των δεδομένων” για τα επίπεδα ρύπανσης.
Παρότι ο αξιωματούχος δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, ο κινεζικός Τύπος αναφέρει ότι το σχέδιο είναι “το πλέον ολοκληρωμένο και αυστηρό” που έχει καταρτιστεί ποτέ. Το Πεκίνο σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή ακόμη δύο σχέδια, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο νερό και για βελτιώσεις στo αγροτικό περιβάλλον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Τον περασμένο Ιανουάριο, τα επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κινεζικές μεγαλουπόλεις, τα οποία επέμεναν για εβδομάδες, πυροδότησαν οργισμένες αντιδράσεις από πολλούς πολίτες, ενώ ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας που ακολουθούν απαρέγκλιτα την επίσημη “γραμμή” καλούσαν σε σχεδόν επικριτικούς τόνους την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επιπλέον, στις αρχές του μηνός, ερευνητές από την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα μελέτης τους, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική του “ελεύθερου άνθρακα” από την κινεζική κυβέρνηση στο βόρειο τμήμα της χώρας έχει μειώσει το προσδόκιμο ζωής μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων κατά 5,5 χρόνια.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα