Η ευρώπη προειδοποιεί την άγκυρα με αναστολή των διαπραγματεύσεων

07:58 19/5/2021 - Πηγή: Fimotro

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του σχετικά με την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία το 2019 και 2020.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το τελικό κείμενο για την Τουρκία θα ψηφιστεί αύριο. Στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνεται

ότι αν η Τουρκία δεν αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση, «η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο και έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ πρέπει να τις επανεκτιμήσει σε βάθος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε μάλιστα πως για πρώτη φορά η πλειοψηφία της ολομέλειας ενδέχεται να κρίνει ότι πρέπει να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία σε σειρά κρίσιμων θεμάτων.

Βέμπερ: «Σκληρό» και «ισχυρό» το μήνυμα προς την Τουρκία

To μήνυμα που θα σταλεί προς την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι «σκληρό» και «ισχυρό», σημείωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.

«Πιστεύουμε ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία διεύρυνσης για την Τουρκία» ανέφερε ο κ. Βέμπερ.

Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πολύ πιθανό η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ ενός κειμένου με το οποίο ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει επίσημα τις συνομιλίες για τη διεύρυνση, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες.

Όσον αφορά στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, επισήμανε τη σημασία του υπογραμμίζοντας ότι «όταν κάποιος έχει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, έχει ελευθερία μετακίνησης». Παράλληλα, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι οι μη απαραίτητες πτήσεις και τα ταξίδια από την Ινδία πρέπει να σταματήσουν και να απαγορευτούν, σημειώνοντας την κατάσταση στη Βρετανία σχετικά με το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού. «Η Ευρώπη πρέπει να προστατευτεί» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ.

The post Η Ευρώπη προειδοποιεί την Άγκυρα με αναστολή των διαπραγματεύσεων appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα