Η εθνικη βιβλιοθηκη απαντα στους κληρονομους του λ.βογιατζη...

10:17 5/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Καθώς η παραφιλολογία γύρω από την τύχη του αρχείου Λευτέρη Βογιατζή πυροδότησε αλλεπάλληλες εκρήξεις στους κόλπους της οικογένειας και των συνεργατών του σκηνοθέτη, η Εθνική Βιβλιοθήκη προχώρησε, επισήμως, σε διευκρινήσεις...

«Υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση της Ειρήνης Λεβίδη να παραχωρήσει το αρχείο Λευτέρη Βογιατζή στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Και η Βιβλιοθήκη έχει αποδεχθεί την πολύ σημαντική αυτή δωρεά, αλλά δεν έχει προς το παρόν συναφθεί συμφωνητικό. Όλα τα υπόλοιπα νομικά ζητήματα, που έχουν προκύψει, δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αλλά αφορούν τους οικείους του
μεγάλου δημιουργού» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η αντίδραση
Η δωρεά εκ μέρους της Ειρήνης Λεβίδη προκάλεσε την αντίδραση των αποκλειστικών και νόμιμων εξ αδιαθέτου κληρονόμων του Λευτέρη Βογιατζή (δηλαδή άνευ διαθήκης, καθότι δεν συνέταξε ποτέ ούτε έχει ως σήμερα ανευρεθεί κανενός είδους διαθήκη) των τέκνων του μοναδικού αδελφού του, Σταματίου Βογιατζή, ήτοι τους Παναγιώτη Λόταρ Βογιατζή και Μαρία Ιζαμπέλα Czak, όπως αναφέρεται σε επιστολή του δικηγόρου και νομικού εκπροσώπου των κληρονόμων, Ε. Χ. Σακκά, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η εγκυρότητα της διαδικασίας δωρεάς, αλλά και ο ρόλος της Ειρήνης Λεβίδη ως συντρόφου τού Λευτέρη Βογιατζή.
Ειδικότερα, ο δικηγόρος τους την χαρακτηρίζει «μισθοδοτούμενη συνεργάτιδα και στενή του φίλη, μέλος της εταιρείας Νέα Σκηνή, όπως και άλλα πρόσωπα που δεν αυτοπροβάλλονται, αν και είχαν όμοιες ιδιότητες με αυτήν».
Το πολύτιμο αρχείο
Σημειώνεται ότι το αρχείο περιέχει τεράστιο φωτογραφικό υλικό, ηχογραφημένες και μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, σκηνοθετικά τετράδια και σημειώσεις, ημερολόγια εργασίας, κριτικές των παραστάσεων, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις Τύπου, σκηνικά και κοστούμια, μαγνητοταινίες και cd της μουσικής των παραστάσεων και βιβλία / προγράμματα. Περιέχει, επίσης, μεγάλο αριθμό μαγνητοσκοπημένων σημαντικών παραστάσεων του ευρωπαϊκού θεάτρου, 500 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, βιβλιοθήκη με περισσότερους από 10.000 τίτλους, προσωπικά αντικείμενα και γραπτά.

Αφού καταγραφεί, θα παραδοθεί στους ερευνητές και το κοινό

Το αρχείο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για την ώρα θα αποθηκευτεί με ασφάλεια και, αφού καταγραφεί, θα παραδοθεί στους ερευνητές και το κοινό, με τον τρόπο που του αξίζει, στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Φαληρικό Δέλτα.
Αναλυτικότερη παρουσίαση του αρχείου θα γίνει, κατά την τιμητική εκδήλωση για τον Λευτέρη Βογιατζή, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων. «Η σημαντική αυτή δωρεά έχει ξεχωριστή σημασία για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και για τον πρόσθετο λόγο ότι εκφράζει την εμπιστοσύνη, που αυτή εμπνέει εκ νέου, καθώς και την ελπίδα, αν όχι τη βεβαιότητα, ενόψει και του επικείμενου ορισμού του νέου γενικού διευθυντή της, ότι εισέρχεται πια σε μια νέα φάση της ιστορίας της» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα