Η έρευνα της nielsen για τον κλάδο αυτοκινήτου την περίοδο της πανδημίας

06:00 20/9/2020 - Πηγή: Fimotro

Η έρευνα που διεξήγαγε τον η Nielsen ανάμεσα σε 1.500 Έλληνες, έδειξε ότι η πανδημία του Covid-19 έφερε αλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς στον κλάδο του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το αυτοκίνητό ήταν το βασικό μέσο μετακίνησης την περίοδο της πανδημίας. Οι κάτοχοι επιβατικών αυτοκινήτων απέφευγαν (και αποφεύγουν) στις μετακινήσεις τους να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς,

διότι θεωρούσαν ότι οι μετακινήσεις τους με αυτά ενέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να κολλήσουν τον Covid-19.

Γράφει ο Γιάννης ΑντωνιάδηςΟικονομολόγος

Από αυτούς που σκόπευαν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, οι 6 στους 10 αναβάλουν την αγορά τους για 17 περίπου μήνες.

Εκτιμάται ότι η αναβλητική αυτή στάση για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου να έχει σημαντική επίπτωση για το 2020 στην αγορά λιανικών πωλήσεων στον κλάδο του αυτοκινήτου. Ο προϋπολογισμός αγοράς αυτοκινήτου έχει επηρεαστεί αρνητικά κατά 10%.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι, τα κίνητρα που δόθηκαν από την κυβέρνηση για την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι γνωστά από την πλειοψηφία των δυνητικών αγοραστών, οι οποίοι είναι θετικά προσκείμενοι να εξετάσουν αυτήν την αγορά.

Παρόλα αυτά οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι σε ένα βαθμό διστακτικοί, αναφέροντας στις ανησυχίες τους την υψηλή τιμή απόκτησης του καινούργιου ηλεκτρικού  αυτοκινήτου, καθώς και τις υπάρχουσες υποδομές της χώρας για την φόρτιση τους.

Αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης το 50% των δυνητικών αγοραστών, γνωρίζουν την δυνατότητα απόκτησης μέσω ιδιωτικής χρονομίσθωσης και οι μισοί από αυτούς είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν την εναλλακτική αυτή. Η πρόθεση απόκτησης καινούργιου αυτοκινήτου μέσω ιδιωτικής χρονομίσθωσης, γίνεται εντονότερη ανάμεσα σε όσους προστίθενται να αγοράσουν μία πολυτελή μάρκα.

Όσον αφορά τα κανάλια πώλησης, το φυσικό καταστημα των επίσημων εμπόρων παραμένει το κύριο σημείο επαφής στην αγορά του καινούργιου αυτοκινήτου. Το διαδίκτυο και οι επίσημες ιστοσελίδες της κάθε μάρκας προτιμούνται από τους δυνητικούς αγοραστές στο πρώτο στάδιο, το στάδιο της έρευνας αγοράς και της διαμόρφωσης του αυτοκινήτου. Οι δυνητικοί αγοραστές πολυτελών αυτοκινήτων είναι περισσότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες διαδυκτιακού καταστήματος (online dealership), όπως παραγγελία και διευθέτηση των εγγράφων και πληρωμών κατά το στάδιο αυτό.

Στην ίδια έρευνα μελετήθηκε η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και προκύπτει ότι, ανάμεσα σε αυτούς που προτίθενται να αγοράσουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, το 46% θα το κάνει μέσα από κάποιον ιδιώτη, ενώ το 22% από επίσημο έμπορο της μάρκας του κατασκευαστή.

Πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

The post Η έρευνα της Nielsen για τον κλάδο αυτοκινήτου την περίοδο της πανδημίας appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα