Η ελλαδα κανει επιτακτικη αναγκη το πτωχευτικο δικαιο για κρατη. λενε γερμανοι ''σοφοι''...

07:30 6/8/2015 - Πηγή: Fimotro
«Χρειαζόμαστε ένα πτωχευτικό δίκαιο ειδικά για κράτη, επειδή η περίπτωση της Ελλάδας έδειξε ότι δεν υπάρχει ...
μια αξιόπιστη διαδικασία, δηλώνει σε συνέντευξή του στην DW o Γιούργκεν Μάτες από το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας: «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να φθάσει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται πλέον στα κράτη-μέλη και αυτό πρέπει να αποφευχθεί
στο μέλλον.»

Το γερμανικό δίκαιο προβλέπει διαδικασία πτώχευσης τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως τονίζει η Deutsche Welle. Τι γίνεται όμως με τα κράτη; Ποιος για παράδειγμα θα διαπιστώσει την αδυναμία πληρωμών ενός κράτους; Ο Γιούργκεν Μάτες περιγράφει ως εξής τη διαδικασία:

«Η χώρα καταθέτει σχετική αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος εξετάζει την βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται σήμερα», λέει ο γερμανός οικονομολόγος προσθέτοντας: «Τα επόμενα βήματα ωστόσο δεν καθορίζονται. Τι θα γίνει αν διαπιστωθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Χρειαζόμαστε λοιπόν εδώ ένα σαφή κανόνα που να προβλέπει την κήρυξη πτώχευσης και την έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Στην κήρυξη πτώχευσης δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρά μόνο η εν λόγω χώρα, αλλά και ένας θεσμός, όπως ο ESM, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης», προτείνει ο γερμανός οικονομολόγος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα