''η διαφθορα δεν αποτελει τον κανονα στην πολιτικη''...

20:08 9/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Κατά της απαξίας του πολιτικού κόσμου και του φαινομένου να βάλλονται οι βουλευτές στο πλαίσιο μίας τάσης γενικής αμφισβήτησης, καταφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας ...
στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, «δεν είμαστε περήφανοι όταν βλέπουμε ότι συνάδελφοί μας, που βρέθηκαν σε δημόσια αξιώματα, εκμεταλλεύτηκαν την καλή πίστη του κοινωνικού συνόλου για ίδιον όφελος» αλλά αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα.
Ο πρόεδρος της Βουλής
υπογράμμισε ότι με την Αναθεώρηση του 2002 έχει ήδη ξεπεραστεί το θέμα της ατιμωρησίας των πολιτικών ως προς το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και τη δωροδοκία που δεν παραγράφονται.
«Παραγράφεται μόνο η απιστία, που είναι περισσότερο θέμα πολιτικής στάσης και είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί νομικά, αλλά και πάλι, με την Αναθεώρηση του 2002, υπήρξε επιμήκυνση» πρόσθεσε.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης, η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς υπάρχουν και διατάξεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν ζητήματα. «Αν αυτή είναι να καταλήξει όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2008, που "κάηκε", καλύτερα να μην γίνει» συμπλήρωσε. Ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητηθεί και αν θα πρέπει ο υπουργός να είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. «Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και το αν τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται ή όχι από τον πολίτη και το αν ο υπουργός μπορεί να είναι και βουλευτής ή όχι και τη σύγχυση αρμοδιοτήτων με την εκτελεστική εξουσία σε ένα καθαρά πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα στην Ελλάδα» είπε.
Σχολιάζοντας τα περί πόθεν έσχες των βουλευτών, δήλωσε ότι είναι το μόνο που στην ουσία ελέγχεται και δημοσιοποιείται. Επίσης, πρόσθεσε ότι αυτοί που κάνουν έλεγχο στους πολιτικούς θα πρέπει να είναι επίσης «καθαροί» στην κοινωνία και να είναι γνωστά και τα δικά τους πόθεν έσχες.
Κ. Μητσοτάκης: Ζήτημα κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
Από πλευράς του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι ίσως ήρθε η ώρα να μπουν στον δημόσιο διάλογο ζητήματα που είναι καθοριστικά για τη διαφάνεια, όπως η κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας και γενικότερα των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η αναπόφευκτη διακίνηση μεγάλων ποσών του πολιτικού χρήματος.
Είπε, επίσης, ότι πρέπει στον δημόσιο διάλογο να μπει και το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
Ο υπουργός μίλησε επίσης για το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, λέγοντας ότι θα στηριχθεί σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στα μέτρα ενίσχυσης της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης των υπαλλήλων, στην ενίσχυση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στη λειτουργική ενίσχυση της Διαύγειας και την απλούστευση των διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση.
«Κάθε περιττή υπογραφή είναι, εν δυνάμει, μια εστία διαφθοράς» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε διάλογο η μη ανάγκη επικύρωσης δημοσίων εγγράφων.
Γ. Μιχελάκης: Ανάγκη για αλλαγή σε θεσμούς και αξίες που οδήγησαν στην κρίση
Την ανάγκη να υπάρξει θεσμική αλλαγή σε θεσμούς και αξίες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης. Επίσης, αναφέρθηκε και στην επικείμενη αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με κατεύθυνση τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση και τον ουσιαστικό έλεγχο από ανεξάρτητο Σώμα.
Επίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα για τη διαφάνεια στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ενεργοποίηση του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και στην καθιέρωση του Μητρώου όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα οικονομικά τους στοιχεία.
Ο κ. Μιχελάκης ενημέρωσε, επίσης, ότι θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του διπλογραφικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την επέκταση της υποχρέωσης υποβολής πόθεν έσχες και σε άλλες κατηγορίες αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ημερίδα «Παγκόσμια μέρα κατά της Διαφθοράς» έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη Γενική Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα