Η αθηνα ασφαλης οσο λιγες πολεις στην ευρωπη...

19:05 26/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Μετά το «θόρυβο» που προκλήθηκε από την ομιλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο John Jay College of Criminal Justice του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,... περί βαριά οπλισμένων συμμοριών, που ληστεύουν ανυποψίαστους πολίτες, ο κ. Δένδιας επιχειρεί αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι «η χώρα μας, η Ελλάδα, η Αθήνα, είναι απολύτως ασφαλής για
τους επισκέπτες».

«Όλοι οι δείκτες εγκληματικότητας είναι μειωμένοι. Και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας η εγκληματικότητα από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι φέτος έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αστυνομική επιτήρηση στο κέντρο της Αθήνας και οφείλω να πω ότι μάλλον πολύ λίγες πόλεις της Ευρώπης στο κέντρο τους είναι τόσο ασφαλείς, όσο είναι η Αθήνα σήμερα» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά την ομιλία του στο John Jay College of Criminal Justice, του City University of New York (CUNY).

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην αμερικανική μεγαλούπολη, είπε ότι είχε μια «πολύ βαθιά ενημέρωση» για θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι η χώρα μας έχει σημειώσει «τεράστιες προόδους».

Για την παράνομη μετανάστευση υποστήριξε ότι, «αν και υπάρχει βελτίωση της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές, δεν είμαστε ευχαριστημένοι», ενώ για την αντιμετώπιση ακραίων πολιτικών ομάδων, τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους».

«Είχα την ευκαιρία στο John Jay College of Criminal Justice, του City University of New York (CUNY), να αναπτύξω ένα θέμα που έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του νόμου και επίσης να αναλύσω τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, καθώς και «να απαντήσω σε σκληρές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα».

«Ελπίζω να καταργήσω μια μυθοπλασία που έχει να κάνει με το χειρισμό του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα. Η χώρα έχει κάνει τεράστιες προόδους. Αυτό αναγνωρίζεται απ' όλους τους ανθρώπους, τους οργανισμούς και τους αξιωματούχους καλής θέλησης. Νομίζω ότι η χώρα θα επιβιώσει, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις και θα ξεπεράσει την κρίση» πρόσθεσε.

Για τις χθεσινές συναντήσεις του στα κοινά Επιχειρησιακά Κέντρα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ και της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD), ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Είμαστε σε μια φάση ριζικής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών εφαρμογής του νόμου. Είχα λοιπόν την ευκαιρία εδώ στη Νέα Υόρκη να έχω μια πολύ βαθιά ενημέρωση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν εδώ θέματα δημόσιας τάξης και θέματα τρομοκρατίας, όπως επίσης και θέματα ανάμειξης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, του FBI, στην αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας τάξης και τρομοκρατίας. Θέλω να πω ότι πολλά απ' αυτά που είδα είναι εντυπωσιακά και επίσης πάρα πολλά είναι πολύ χρήσιμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εμείς στην Ελλάδα».

Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και κατά πόσον έχει βελτιωθεί η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές σ' αυτό το ζήτημα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει βελτίωση, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είμαστε ευχαριστημένοι» όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα: το καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης που έχει χορηγήσει σε οποιονδήποτε θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες από διάφορες χώρες, όπως της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, εμφανίζονται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και από εκεί και πέρα περπατούν μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Νομίζω ότι η Τουρκία πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή σ' αυτό το θέμα. Χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία. Πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχει μια βελτίωση στο θέμα των επιστροφών. Δηλαδή, των ατόμων που συλλαμβάνονται, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιστρέφονται στις τουρκικές αρχές».

Τέλος, όσον αφορά στην εμφάνιση «ακραίων κινημάτων» στην ελληνική κοινωνία και σε σχέση με τη στάση της αστυνομίας για μηδενική ανοχή, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους. Εγώ δεν μπορώ να ελέγξω τι ψηφίζει ο κάθε Έλληνας αστυνομικός. Αυτό, όμως, που μπορώ να ελέγξω απόλυτα, είναι τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Έχω, λοιπόν, να πω ότι η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων της, η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών και των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, φέρονται με τρόπο που τιμά το Σώμα και τιμά τη χώρα».
Keywords
Τυχαία Θέματα