Η «ταυτοτητα» της αθηνας που χανεται…

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ «MONUMENTA» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ - ΚΥΨΕΛΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΛ. ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ
Η «Μonumenta» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για
την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς...
Ελλάδας και Κύπρου. Ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να συμβάλλει στην προστασία και την ορθή διαχείριση του φυσικού και αρχιτεκτονικού πλούτου της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα μέλη της πράττουν ενεργά για τα μνημεία. Πιστεύουν ότι βασική προϋπόθεση για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας και όλων των πόλεων αποτελεί η πλήρης και συστηματική καταγραφή της. Ετσι αναγνωρίζοντας τη σημασία της καταγραφής ξεκίνησαν το 2013 το διετές πρόγραμμα «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα» με δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων της περιόδου 1830-1940, με σκοπό τη μελέτη τους αλλά και την προστασία και την ανάδειξή τους. Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει να εντάξει την αρχιτεκτονική στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις, ποδηλατοδιαδρομές, ιστοσελίδα, ενημερωτικά έντυπα κ.λπ.) αλλά και με την ενεργό συμμετοχή στην καταγραφή, στην πληροφόρηση για τα κτήρια.
Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί ομάδα αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων ειδικευμένων στη διαχείριση και προστασία των μνημείων με τη συνεργασία μεγάλου αριθμού εθελοντών. Η ερευνητική -συντονιστική ομάδα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς προστασίας αλλά και τους φορείς εκείνους που έχουν πραγματοποιήσει καταγραφές κτηρίων και διαθέτουν αρχειακό υλικό. Ετοιμάζουν ιστοσελίδα με Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΛΑΚ) που θα είναι έτοιμη σύντομα και θα αποτελεί ένα εργαλείο για την έρευνα, την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει βάση δεδομένων, ελεύθερα προσβάσιμη, η οποία θα είναι η πηγή πληροφόρησης για τα καταγεγραμμένα κτήρια.
Την «Μonumenta» αποτελούν:
Ερευνητική- συντονιστική ομάδα: Ειρήνη Γρατσία, Στέλιος Λεκάκης (αρχαιολόγοι), Γεωργία Γκουμοπούλου, Γιώργος Νίνος, Φωτεινή Μπέλλιου, Ζαννής Πιττακίδης (αρχιτέκτονες)
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Ελένη Μαϊστρου (καθηγήτρια Ε.Μ.Π.), Ανδρέας Συμεών (αρχιτέκτονας-πολεοδόμος), Γιώργος Τζιρτζιλάκης (καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Βόλου), Παναγιώτης Τουρνικιώτης (καθηγητής Ε.Μ.Π.)

Η «Monumenta» οργανώνει την ημερίδα «Η καταγραφή κτηρίων της περιόδου 1830-1940 στο 5ο και στο 6ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 17.30 μ.μ. στο ιστορικό 8ο Γενικό Λύκειο στην οδό Νικοπόλεως 33 στην Πλατεία Κολιάτσου, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, του Εξωραιστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπριάδου «Αναγέννηση», του Συλλόγου Εμπόρων - Επαγγελματιών Πατησίων «Αλυσίδα» και της Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της καταγραφής των κτηρίων του 5ου διαμερίσματος [Κυπριάδου, Προμπονά, Ανω Πατήσια, Αγιο Ελευθέριο] και 6ου διαμερίσματος [Κυψέλη, Πλατεία Βικτωρίας, Πλατεία Αττικής] ενώ παράλληλα θα γίνουν ομιλίες για την αξία της καταγραφής, την τυπολογία και την μορφολογία των κτηρίων που απαντούν στα δυο διαμερίσματα καθώς και για το ιστορικό 8ο Γυμνάσιο-Λύκειο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
5.30 μ.μ.. Χαιρετισμοί: Διονύσης Λαμπρινίδης, Διευθυντής 8ου Γενικού Λυκείου.
Νέλλυ Παπαχελά, Πρόεδρος Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α
5.45 μ.μ.ΟΜΙΛΙΕΣ:
• Το πρόγραμμα της «Monumenta» «Καταγραφή και ανάδειξη των κτηρίων του 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα» από την Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια Μonumenta.
• H σημασία της καταγραφής των ιστορικών κτηρίων μιας πόλης, από την Ελένη Μαϊστρου, αρχιτέκτων, καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
• Η καταγραφή των κτηρίων του 5ου και 6ου διαμερίσματος, από τον Γιώργο Νίνο, αρχιτέκτων, συνεργάτη του προγράμματος καταγραφής.
• Ενθεν και Ενθεν της Πατησίων. Από τον εκλεκτικισμό στο μοντέρνο, στο χώρο εξάπλωσης της μεσοπολεμικής αστικής κατοικίας, από την Βάσω Ρούσση, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικό [ΕΝΜΑ]
7.17 μ.μ. Ακολουθεί συζήτηση-συλλογή προφορικών μαρτυριών
Keywords
Τυχαία Θέματα