''h γαλλικη κυβερνηση δε θα υποκυψει στις πιεσεις της αντιπολιτευσης για την εγκριση απο τη βουλη της αναληψης στρατιωτικης δρασης εναντιον της συριασ''...

13:16 2/9/2013 - Πηγή: Fimotro
...Ο ΟΛΑΝΤ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ...
Η γαλλική κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης για την έγκριση από τη Βουλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, ...
σύμφωνα με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελιζαμπέτ Γκιγκού.
Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα,
ο Ολάντ ως αρχηγός του στρατού έχει την εξουσία να διατάσσει στρατιωτική επέμβαση, με μοναδική υποχρέωση να ενημερώνει το κοινοβούλιο εντός τριών ημερών από την έναρξή της.
Μόνο σε περίπτωση που η στρατιωτική επέμβαση θα διαρκούσε περισσότερους από τέσσερις μήνες θα ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη συνέχισή της.
«Σε μία πολύπλοκη κατάσταση σαν αυτή, χρειάζεται να είμαστε πιστοί στις αρχές, με άλλα λόγια στο Σύνταγμα, που δεν υποχρεώνει τον πρόεδρο να ζητήσει ψηφοφορία, ούτε καν δημόσια συζήτηση», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info η Γκιγκού, βετεράνος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Δεν βλέπω να έχει κάποιο νόημα πολιτικά η διεξαγωγή ψηφοφορίας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία θα ερχόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν το κοινοβούλιο ψήφιζε υπέρ της επέμβασης και στη συνέχεια το Κονγκρέσο των ΗΠΑ κατά.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως εμφανίζουν σχεδόν τα 2/3 των Γάλλων να είναι αντίθετοι σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Βάσει των στοιχείων αυτών πολλοί συντηρητικοί, κεντρώοι και πράσινοι πολιτικοί ζήτησαν το Σαββατοκύριακο τη διεξαγωγή ειδικής ψηφοφορίας από τη γαλλική Βουλή.
Η Γκιγκού δήλωσε ακόμη ότι η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς αυτό θα έστελνε σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες το μήνυμα ότι η χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων μένει ατιμώρητη.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες για να συζητήσουν για την κρίση και να τους ενημερώσει σχετικά με τα στοιχεία που προέκυψαν από την γαλλική υπηρεσία πληροφοριών για την επίθεση με χημικά.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα