''h eλλαδα χωρις χρηματα μελετα το plan b''...

16:02 4/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Είτε η Ελλάδα μπλοφάρει, είτε το σκηνικό που θα διαδραματιστεί μετά το Πάσχα ...
θα είναι το πιο δραματικό στην πρόσφατη ιστορία της χώρας… Ζοφερό προβλέπει το άμεσο μέλλον της χώρας, ο Φαμπρίτζιο Γκορία σε δημοσίευμά του στο ιταλικό πολιτικό περιοδικό Panorama, με τίτλο «Η Ελλάδα δίχως χρήματα μελετά το plan B».

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph
που έφερε στην επιφάνεια το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος για να καλύψει η κυβέρνηση πληρωμές, ως plan B της Ελλάδας, ο Γκορία επισημαίνει πως παρότι ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό «αυξάνεται ο κίνδυνος μίας σειράς γεγονότων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την Αθήνα».

Όπως εξηγεί ο Ιταλός δημοσιογράφος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, το ερώτημα που προκύπτει δεν αφορά στη διαθεσιμότητα ρευστότητας, αλλά στον τρόπο που σκοπεύει να δράσει η ελληνική κυβέρνηση τους ερχόμενους μήνες.

«Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις με το Brussels Group, δηλαδή την παλιά Τρόικα […] βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Σε τέτοιο σημείο που οι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν την Αθήνα τις τελευταίες ώρες έπειτα από απουσία νέων εξελίξεων, όπως μάθαμε από κυβερνητικές πηγές», γράφει ο Γκορία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Panorama που δεν κατονομάζονται «οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, αλλά δε χάνουμε την ελπίδα».
Μπορεί να είναι καθησυχαστικοί, ωστόσο ο Γκορία διακρίνει στον τόνο της φωνής τους, όπως αναφέρει στο κείμενό του, ότι η υπομονή τελείωσε.

«Η ενόχληση από τον επιπλέον χρόνο που χάνεται είναι εμφανής. Όσο περισσότερος χρόνος περνάει, όσο αδειάζουν τα ταμεία του κράτους, τόσο τίθεται υπό πίεση το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

Σχετικά, λοιπόν, με την τραπεζική κρίση, το ιταλικό περιοδικό αναφέρει πως οι καταθέσεις μειώνονται θέτοντας σε «τουλάχιστον τρομακτική» θέση τις τράπεζες και εξηγεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν «βγάλει φτερά» περίπου 30 δισ. ευρώ.

«Ενώ αυξάνεται η αγωνία, τόσο οι Έλληνες αποσύρουν τις καταθέσεις τους», επισημαίνει ο Γκορία.

Όσο για τις «τελευταίες προσλήψεις της ελληνικής κυβέρνησης», αυτές κρίνονται «μη ρεαλιστικές από ένα μεγάλο μέρος οικονομικών αναλυτών, είτε του ιδιωτικού τομέα, είτε των ευρωπαϊκών θεσμών».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα Natixis «μία συμφωνία είναι πιθανό να υπάρξει έως τα τέλη του Απριλίου», ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει ο Γκορία στο δημοσίευμά του, κανείς δε θέλει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και όλοι συνειδητοποιούν πως μέχρι στιγμής μπορεί να αγοραστεί λίγος χρόνος, ενώ η μπάλα παραμένει στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης.

«Όσο πιο σύντομα (η ελληνική κυβέρνηση) δείξει ότι είναι υπεύθυνη προς το λαό και τους διεθνείς εταίρους, τόσο πιο γρήγορα θα μειωθεί ο κίνδυνος graccident», καταλήγει το δημοσίευμα του περιοδικού Panorama.
Keywords
Τυχαία Θέματα