''h eλλαδα αγρυπνει για τους ελληνες στη μεση ανατολη''...

10:24 4/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Διαβεβαιώσεις προς τους Έλληνες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή ότι η Ελλάδα «είναι κοντά τους» ..
έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.
«Η Ελλάδα αγρυπνεί για τους Έλληνες που βρίσκονται στη φλεγόμενη περιοχή. Εκείνο που θέλουμε είναι να αισθάνονται ασφάλεια με την Ελλάδα κοντά τους», τόνισε σε συνέντευξή του στη Web TV
του ΑΜΠΕ.
Ο κ. Γεροντόπουλος ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τα ελληνορθόδοξα πατριαρχεία και τις ελληνικές κοινότητες σαν «ένα άγρυπνο μάτι έτοιμο να προσφέρει βοήθεια ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειαστεί».
«Είναι μια δύσκολη περίοδος…Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν τον φόβο, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στη Συρία, έχουν ζήσει μία ανθρωπιστική καταστροφή. Πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν και Έλληνες μεταξύ αυτών. Οι ελληνικές οικογένειες που έχουν παραμείνει στη Συρία είναι κυρίως μικτές, το υπουργείο μας είναι σε επαφή μαζί τους, η πρεσβεία μας δεν είναι ανοικτή στη Δαμασκό, αλλά υπάρχουν κάποια επίτιμα προξενεία, οι πρόξενοι βρίσκονται εκεί, στο site του υπουργείου υπάρχουν τα τηλέφωνά μας που μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας ανά πάσα στιγμή, προσπαθούμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε αν προκύψει ανάγκη», εξήγησε.
Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, ο οποίος ενημερώνει το ΥΠΕΞ για την κατάσταση και συνιστά, όπως είπε, στήριγμα και ελπίδα για ολόκληρη την περιοχή.
«Εμείς ελπίζουμε και δεν σταματούμε τις προσπάθειές μας», σημείωσε αναφερόμενος στην τύχη των δύο απαχθέντων μητροπολιτών.
«Η ανησυχία είναι διάχυτη» και στην Αίγυπτο «παρόλο που έχουμε πει ότι οι Έλληνες οι οποίοι ζουν στην Αίγυπτο είναι ασφαλείς», δήλωσε ο υφυπουργός εξηγώντας ότι το ΥΠΕΞ και ίδιος είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας «και με τις κοινότητες και με τον πατριάρχη και βεβαίως με τον πρεσβευτή μας».
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο δήλωσε πως «αυτό δείχνει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για τις εξελίξεις εκεί».
«Θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες της Αιγύπτου δεν θα έχουν προβλήματα, παρόλα αυτά η δική μας συμπεριφορά, του υπουργείου, είναι τέτοια ώστε να τους δίνει ασφάλεια. Να αισθάνονται ασφαλείς ότι υπάρχει ένα άγρυπνο μάτι που τους συντροφεύει και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προσφέρει βοήθεια εφόσον χρειαστεί», είπε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει κύμα επιστροφής προς την Ελλάδα από τους αιγυπτιώτες, απάντησε ότι «έχουν απομείνει αρκετοί στην Αίγυπτο, αλλά για εμάς σημασία έχει και ένας να παραμείνει να αισθάνεται ασφαλής».
Σχετικά με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, και τον κίνδυνο που διατρέχει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιοχή, αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στην πρόσφατη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δαμιανό και τονίζει ότι «οι Έλληνες μοναχοί κάνουν τα πάντα για να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτή την κοιτίδα, την κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού ανέπαφη από τα σημερινά γεγονότα. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν εκεί, αγωνίζονται για την ορθοδοξία και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄ όλα».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα