''h ekt σφιγγει το χαλιναρι στην κυβερνηση''...

12:33 5/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Ως μοχλό πίεσης προς την Αθήνα χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος την αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει...
να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, από τις 11 Φεβρουαρίου.
Για τους αναλυτές, η κίνηση αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι, χωρίς μεταρρυθμίσεις
και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν υπάρχει ρευστότητα.

Bloomberg
Tο αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει: Με την απόφαση, που απεστάλη ηλεκτρονικά ασκείται πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση, περιορίζοντας την πρόσβαση στην απευθείας γραμμή χρηματοδότησης». Όπως σημειώνεται, η ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνει ότι «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ως δεδομένη μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ότι θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η απόφαση αυτή θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ να στραφούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για χρηματοδότηση, η οποία θα γίνεται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους. Η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη μερικές ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη», σημειώνοντας παράλληλα τη σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη.

Wall Street Journal
H αμερικανική εφημερίδα αναφέρει: «Η ανακοίνωση της ΕΚΤ περί αναστολής, έγινε καθώς αξιωματούχοι αύξησαν την πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με τους διεθνείς πιστωτές της επί του προγράμματος διάσωσης της χώρας».

Le Figaro
Για βαρύ πλήγμα στις ελληνικές τράπεζες και το ελληνικό κράτος, κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα σχολιάζοντας ότι πρόκειται για κίνηση-ματ της ΕΚΤ που διαλέγει ένα δραστικό μέτρο προκειμένου να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους δανειστές της.

Le Monde
«Η πολιτική προειδοποιητική βολή της ΕΚΤ», γράφει η γαλλική εφημερίδα αναφερόμενη στην απόφαση της Φρανκφούρτης, εξηγώντας πως είναι ένα «ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα να την επαναφέρει «στη λογική». Η απόφαση θέτει την κυβέρνηση Τσίπρα «ενώπιον της δύσκολης επιλογής είτε να αποδεχθεί γρήγορα την οδό της διαπραγμάτευσης που ζητά η Ευρώπη είτε να ρισκάρει έξοδο από την Ευρωζώνη».

Liberation
Η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει πως, κατά την διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, «οι ελπίδες του Τσίπρα εξανεμίζονται», λέγοντας, μετά και τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, «οι χώρες της ΕΕ αρνούνται αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους». Την ίδια στιγμή, γράφει η Liberation, η ελληνική κυβέρνηση και ο Γ.Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση στη Φρανκφούρτη, «προσπαθεί να σώσει την κατάσταση αποσπώντας παραχωρήσεις από τους εταίρους, όμως το Βερολίνο φαίνεται να διαλέγει την σκληρή στάση», παραπέμποντας στο κείμενο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Les Echos
«Η ΕΚΤ κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και ασκεί πίεση στην Ελλάδα, απομονώνοντάς την, ώστε να αποφασίσει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές της», γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα. Με φόντο την απόφαση της ΕΚΤ να πιέσει κι άλλο την Αθήνα, το άμεσο ενδιαφέρον του ξένου Τύπου στρέφεται στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο -το οποίο, όπως φροντίζουν να υπενθυμίσουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, παραμένει άτεγκτο διαμηνύοντας με «non paper» πως η τήρηση των δεσμεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της στήριξης.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
«Την παραμονή της συνάντησης του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, «η ΕΚΤ σφίγγει το χαλινάρι», γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Ο Έλληνας υπουργός», υποστηρίζει η εφημερίδα, «προσέρχεται στη συνάντηση ζητώντας τη στήριξη του Βερολίνου με σαφείς αναφορές στην ίδια τη γερμανική εμπειρία, συγκρίνοντας (όπως γράφει η FAZ βάσει όσων είπε στη συνέντευξή του στο ARD) «τις επιταγές της λιτότητας με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την κίνηση της ΕΚΤ αντίδραση στην απομάκρυνση της νέας κυβέρνησης από τη λιτότητα, εκτιμώντας πως ένα πιθανό «επόμενο βήμα κλιμάκωσης» θα ήταν το μπλόκο στον ELA, όπως με την Κύπρο το 2013.

Spiegel
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει από την πλευρά του πως ο «στρατηγός της λιτότητας Β. Σόιμπλε συναντά τον μαρξιστή Γ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο και αυτό μοιάζει προβληματικό αλλά, εάν γίνουν παραχωρήσεις, μπορεί να προκύψει λύση». Το Spiegel υποστηρίζει πως «η ΕΚΤ αυξάνει την πίεση στην Αθήνα» αλλά και εναποθέτει στο Eurogroup την αναζήτηση λύσης.

Sueddeutsche Zeitung
Για την γερμανική εφημερίδα, «η ΕΚΤ σοβαρεύει» με την κίνηση της, την οποία επίσης χαρακτηρίζει αντίδραση στην απομάκρυνση της Αθήνας από τη λιτότητα. Με τις επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης επιδιώκουν να κερδίσουν τη στήριξη της Ευρώπης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» επισημαίνει, με επόμενο σταθμό το Βερολίνο και τη συνάντηση με τον Σόιμπλε.

Guardian
Η βρετανική εφημερίδα γράφει πως «ο Γ. Βαρουφάκης συναντά τον Β. Σόμπλε μετά το σοκ της ΕΚΤ». Η συνάντηση,την οποία η εφημερίδα προδιαγράφει ως «αντιπαράθεση», γίνεται στην σκιά της δραματικής παρέμβασης της ΕΚΤ που ενισχύει τις πιέσεις στην Αθήνα.

El Pais
Η ισπανική Ελ Παΐς δίνει και μια άλλη διάσταση της υπόθεσης, τονίζοντας πως πάντα η ΕΚΤ ήταν εκείνη που έδινε την τελική ώθηση στις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, ασκώντας ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και κυβερνήσεις όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και τώρα και της Ελλάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα