Γλυκές ιστορίες από τη ροδούλα: το λαχταριστό crème brûlée κι από που προέρχεται

10:37 30/3/2017 - Πηγή: Fimotro

Η Ροδούλα, εκτός από το να φτιάχνει λαχταριστά προϊόντα ζύμης και μοναδικά γλυκά, ξέρει και ενδιαφέρουσες ιστορίες που τις μοιράζεται μαζί σας. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε τη γλυκιά ιστορία του Crème brûlée.

Το κρεμ μπρουλέ (Crème brûlée) είναι ένα λαχταριστό γλύκισμα για όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι ανάλαφρο και δροσερό. Δύσκολα μπορείς να αντισταθείς και αντικειμενικά αρέσει σε όλους. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που συνήθως σερβίρεται σε ατομικό μπωλ. Αποτελείται από πλούσια και παχύρρευστη κρέμα, ενώ στο πάνω μέρος έχει μια τραγανιστή στρώση

σκληρής καραμέλας η οποία τη στιγμή της δοκιμής θρυμματίζεται μέσα στην κρέμα και… απογειώνει τη γεύση.

Έτσι, μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι πολλές χώρες διεκδικούν την «πατρότητα» του γλυκού και το εμφανίζουν ως μια τοπική παραδοσιακή συνταγή.

Σε ποια χώρα όμως πραγματικά φτιάχτηκε πρώτα το κρεμ μπρουλέ;

Η απάντηση είναι δύσκολη. Υπάρχουν μόνο συγκεχυμένες πληροφορίες τις οποίες και σας παραθέτω, που όμως δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε ασφαλές αποτέλεσμα.

Γαλλία;

Οι Γάλλοι και μόνο λόγω της καθιέρωσης της γαλλικής ονομασίας «Crème brûlée» συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να θεωρηθούν οι πρώτοι δημιουργοί. Η αρχαιότερη γνωστή αναφορά για το κρεμ μπρουλέ έγινε σε γαλλικό βιβλίο συνταγών μαγειρικής του 1691, άρα κατά μία έννοια θα μπορούσες να πεις ότι το γλυκό προέρχεται από τη Γαλλία. Στη συνέχεια όμως «εξαφανίστηκε» από τις γαλλικές συνταγές μέχρι το 1980!

Αγγλία;

Στην Αγγλία ο όρος «καμμένη κρέμα» χρησιμοποιήθηκε σε συνταγές του 1702, ενώ αργότερα η συνταγή του κρεμ μπρουλέ μετονομάστηκε σε «αγγλική κρέμα». Είχε μάλιστα τόση επιτυχία που έγινε το αγαπημένο γλυκό των φοιτητών στο κολλέγιο Trinity του Cambridge!

Ισπανία;

Οι Ισπανοί στο άκουσμα «Crème brûlée» απαντούν πως στην Καταλανική κουζίνα το κρεμ μπρουλέ ξεκίνησε ως ένα παραδοσιακό γλυκό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωσήφ, ενώ σήμερα είναι γνωστό ως «κρέμα καταλάνα»!

Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί την «πατρότητα» του Crème brûlée, όμως διεκδικεί επάξια τα πρωτεία στη γεύση και στην ποιότητα. Το κρεμ μπρουλέ της εταιρείας Ροδούλα είναι το τέλειο επιδόρπιο και ταξιδεύει γευστικά τον κάθε ουρανίσκο. Δοκιμάστε το!

Keywords
Τυχαία Θέματα