Για εξηγησεις κληθηκε ο βρετανος πρεσβης στο βερολινο...

08:37 6/11/2013 - Πηγή: Fimotro

Εξηγήσεις από τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάιμον ΜακΝτόναλντ, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τη...
δημοσίευση πληροφοριών για διεξαγωγή κατασκοπευτικών παρακολουθήσεων από το εσωτερικό της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, σε συνάντηση την οποία είχαν.
«Η υποκλοπή πληροφοριών από έναν οργανισμό διπλωματικού χαρακτήρα θα αποτελούσε ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σημείωσε εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την Τρίτη, η βρετανική εφημερίδα The Independent
αποκάλυψε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας λειτουργεί σταθμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης στη στέγη της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου και την καγκελαρία.
Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που περιέχονται στα αρχεία του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κτήριο της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο υπάρχει εγκατάσταση σε σχήμα κυλίνδρου η οποία θυμίζει σημείο παρακολούθησης. Έγγραφα του Ε. Σνόουντεν, αεροφωτογραφίες αλλά και άλλες πληροφορίες, δείχνουν, όπως γράφει η Independent, ότι πιθανότατα στο σημείο χρησιμοποιείται υπερσύγχρονος εξοπλισμός.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ φέρεται να διατηρεί σημεία παρακολουθήσεων και σε άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες του πλανήτη και συνεργάζεται μάλιστα με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε αυτό το επίπεδο.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με τον εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος στην πρεσβεία μπορούν να παρακολουθούνται κλήσεις κινητών τηλεφώνων, η ανταλλαγή δεδομένων μέσω ασύρματου δικτύου αλλά και η επικοινωνία στα κυβερνητικά κτήρια που βρίσκονται γύρω από την πύλη του Βρανδεμβούργου, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου και της καγκελαρίας.
Με τις επιχειρήσεις παρακολούθησης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ασχολείται ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων της πρεσβείας. Είναι διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες, ωστόσο οι περισσότεροι συνάδελφοί τους δεν γνωρίζουν την πραγματική τους αποστολή.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα