Γερμανια: σημαντικα εμποδια στο προγραμμα καταργησης των πυρηνικων εργοστασιων...

23:45 29/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Η απόφαση της Γερμανίας, αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, να κλείσει μέσα ...
σε μία δεκαετία όλα τα πηρυνικά της εργοστάσια, χαιρετίστηκε από όλον τον κόσμο ως μία γενναία κίνηση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα και για άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Όμως όπως φαίνεται σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η εκτέλεση εκείνης της απόφασης δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαινόταν αρχικά.

Οι ειδικοί (μεταξύ των οποίων σημαντικοί καθηγητές πανεπιστημίων) επισημαίνουν ότι αυτό το σχέδιο είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατεδαφίσεων στην ιστορία
της χώρας. Για να γίνει πραγματικότητα οι εταιρίες ηλεκτρισμού της Γερμανίας έχουν υπολογίσει ότι χρειάζονται περί τα $42 δισ. δολάρια, για αποσυναρμολόγηση και καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Και όπως είναι προφανές όλα αυτά τα χρήματα θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Γερμανοί καταναλωτές μέσω των λογιαριασμών για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το τελικό ποσό θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, ίσως και υπερδιπλάσιο απ' ότι υπολογίζεται σήμερα.

Οι γερμανικές καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και βουλευτές του κόμματος των Πρασίνων καλούν τους Γερμανούς πολίτες να επαγρυπνούν για την περίπτωση που κληθούν οι ίδιοι να πληρώσουν την απόφαση της κυβέρνησης. Από την άλλη οι μεγάλες γερμανικές εταιρίες ενέργειας -όπως η Eon και η RWE- δεν έχουν μετά από τέσσερα χρόνια σχέδιο για το που θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να απομακρυνθούν και να καταστραφούν περί τον μισό εκατομμύριο τόνους ατσάλι και πάνω από 3 εκατομμύρια τόνοι τσιμέντου από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που θα σταματήσουν να λειτουργούν. Με τα κέρδη από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας να έχουν χαθεί, οι εταιρίες αυτές ψάχνουν εναγωνίως να βρουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο λειτουργίας τους, χωρίς να περάσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Πάντως όλοι πλέον μιλούν για μια βιαστική απόφαση που πάρθηκε τότε, και ότι ίσως χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς κραδασμούς. Κάτι που όπως είναι προφανές χαροποιεί ιδιαίτερα τα πυρηνικά λόμπυ σε όλον τον κόσμο και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις χώρες που φοβήθηκαν ότι το παράδειγμα της Γερμανίας θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και στο δικό τους ενεργειακό μοντέλο.
Keywords
Τυχαία Θέματα