ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του χρέους και την ανάπτυξη ζήτησαν υπό μορφή τελεσιγράφου από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας από τις Βρυξέλλες, δίνοντας περιθώριο έως τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για να αποφευχθεί ένα...
«σενάριο ελληνικού τύπου», όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν στις Βρυξέλλες τον Νικολά
Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ εάν εμπιστεύονται τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Παρατεταμένη σιωπή, ένα βλέμμα μεταξύ των δύο ηγετών και γέλια στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου...

«Με την καγκελάριο Μέρκελ συναντήσαμε τον Παπανδρέου και τον Μπερλουσκόνι και τους υπενθυμίσαμε την ευθύνη που έχουν και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται μόνο χάρη στη χρηματοπιστωτικά 'οχυρά', όπως είναι ο EFSF με τον οποίο οπλίστηκε η Ευρωζώνη» ήλθε να συμπληρώσει η Γερμανίδα καγκελάριος, καλώντας την Ιταλία να μειώσει αξιόπιστα το δημόσιο χρέος (120% του ΑΕΠ).

«Θεωρούμε την Ιταλία έναν μεγάλο και σπουδαίο εταίρο της Ευρωζώνης και ας κάνει, λοιπόν, τα πάντα ώστε να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της» σημείωσε η Μέρκελ. Στο ίδιο μοτίβο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι επισήμανε πως από την Ιταλία «ζητήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει πράξει όσα έχει υποσχεθεί».

Πιέσεις ασκήθηκαν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Όλες οι μεγάλες ιταλικές εφημερίδες γράφουν στο δικτυακό τους τόπο για τελεσίγραφο από Παρίσι και Βερολίνο προς την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν εξαιτίας των αναταράξεων στο συνασπισμό της κεντροδεξιάς -καθυστέρηση την οποία έχει επικρίνει και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Εμπιστεύεστε τον Μπερλουσκόνι;»

Οι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες ρώτησαν τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας εάν έχουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η απάντηση δεν ήλθε αμέσως...

Η Μέρκελ βρέθηκε σε εμφανή αμηχανία. Ο Σαρκοζί ακούγοντας την ερώτηση χαμογέλασε. Πέρασαν δυο-τρία δευτερόλεπτα πριν στραφεί διατηρώντας το χαμόγελο προς την Μέρκελ. Όταν το βλέμμα τους διασταυρώθηκε ξέσπασαν σε γέλια. Μαζί και ολόκληρη η αίθουσα.

Μετά την... καθυστέρηση ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως «έχουν εμπιστοσύνη στις ιταλικές αρχές, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς της Ιταλίας».

Η Μέρκελ σημείωσε πως στην Ιταλία απαιτούνται μέτρα για την ανάπτυξη και τη μείωση του χρέους. «Ο Μπερλουσκόνι είναι αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της Ιταλίας και με αυτόν συζητούμε» ανέφερε.

Ο Καβαλιέρε από την πλευρά του θέλησε εμφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Δήλωσε με έμφαση ότι «σε όλη του τη ζωή ποτέ δεν απέτυχε σε κανένα διαγώνισμα, άρα δεν θα αποτύχει και στο συγκεκριμένο».
Keywords
Τυχαία Θέματα