Γαλλια: προειδοποιηση για την περικοπη δημοσιων δαπανων

16:24 2/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Την ανάγκη περικοπής δημοσίων δαπανών ύψους 6 -10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012 προκειμένου να εκπληρωθεί ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της γαλλικής οικονομίας στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος, υπογραμμίζει...
το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας, σε έκθεσή του.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επιδόθηκε σήμερα στον πρωθυπουργό της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, για
το 2013, και με την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φθάσει το 1%, οι περικοπές θα πρέπει να είναι «πολύ πιο σημαντικές», φθάνοντας τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην πολυσέλιδη έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκφράζει ωστόσο την εκτίμηση ότι η επίτευξη αυτών των στόχων είναι εφικτή και ότι η προσπάθεια για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα είναι αντίστοιχη με εκείνη που πραγματοποιήθηκε πριν από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, κατά την περίοδο 1994-1996. Το 2013, επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα είναι ένα κρίσιμο έτος: από τον έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών αυτής της χρονιάς θα εξαρτηθεί η επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία την οποία υποσχέθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2017.
Παράλληλα, για το 2013, το Ελεγκτικό Συνέδριο προβλέπει ότι η εκπλήρωση του στόχου για την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ προϋποθέτει, τουλάχιστον προσωρινά, «αύξηση των φόρων» όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και η Εισφορά Εξόφλησης Κοινωνικού Χρέους.
Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει την Τετάρτη, αναμένεται να αποφασίσει σειρά διορθωτικών μέτρων στον προϋπολογισμό του 2012, αποτελούμενων από φορολογικά μέτρα και περικοπές δαπανών, ώστε να τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις παρά το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα