Γαλλια : νεοι φοροι υψους 13 δις ευρω

09:11 5/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Μέρος των προεκλογικών του εξαγγελιών υλοποίησε, χθες, ο πρόεδρος Ολάντ, επιβάλλοντας στους πλουσίους το μεγαλύτερο βάρος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε χθες η νέα...
γαλλική κυβέρνηση, περιλαμβάνει νέους φόρους συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων αναμένεται να συγκεντρωθούν φέτος και τα υπόλοιπα το 2013. Στόχος των μέτρων είναι η μείωση του ελλείμματος από 5,2%
του ΑΕΠ το 2011, σε 4,5% φέτος και 3% το 2013.
Η κυβέρνηση επέβαλε έκτακτη εισφορά στα νοικοκυριά με εξωφρενικά υψηλό εισόδημα (1,3 εκατ. ευρώ) προκειμένου να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ. Επιβλήθηκε, επίσης, εφάπαξ φόρος στις πετρελαϊκές εταιρείες (4% της αξίας του αποθέματος πετρελαίου που διατηρούν) για να αντληθούν 550 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχο ποσό αναμένεται να εισπραχθεί από έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.
Καταργείται, επίσης, η φοροαπαλλαγή επί των εισοδημάτων από υπερωρίες, που είχε καθιερώσει ο πρόεδρος Σαρκοζί, με στόχο την εξοικονόμηση 980 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ακυρώνει και το νόμο που χρηματοδοτούσε τις εργοδοτικές εισφορές υπέρ των εργαζομένων από έσοδα του ΦΠΑ, προκειμένου να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο διατηρείται αλλά και διπλασιάζεται (0,2%), με στόχο να αποφέρει πρόσθετα 170 εκατ. ευρώ. Επιβάλλεται, τέλος, φόρος 3% στα μερίσματα, με στόχο να αντληθούν έσοδα αλλά και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα