Γ. πρετεντερης : "η πορεια της χωρας δεν ηταν προδιαγεγραμμενη"

10:47 5/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Από το : tovima.gr
Το βιβλίο του «Ο ψυχρός εμφύλιος» παρουσίασε ο δημοσιογράφος του «Βήματος» κ. Γιάννης Πρετεντέρης το απόγευμα της Πέμπτης 4 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Είναι ένα αφήγημα για...
«τα πρόσωπα και τα γεγονότα που διέλυσαν μια χώρα» το οποίο ξεκινάει από το 2009 και ολοκληρώνεται με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου και του Ιουνίου 2012. Κυκλοφορεί από τις
εκδόσεις Πατάκη.

Η εκδήλωση μετατράπηκε, όπως αναμενόταν, σε μια ζωηρή πολιτική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της χώρας αλλά και της Ευρώπης, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου. Από τους πρώτους έφθασαν ο πρώην πρωθυπουργός κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την κόρη του κ. Ντόρα Μπακογιάννηκαι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.

Για το βιβλίο μίλησαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, η Επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων στην ΕΕ κ. Μαρία Δαμανάκη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ηλίας Νικολακόπουλος. Συμφώνησαν ότι ο συγγραφέας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο με την αιχμηρή γραφή του, είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί μαζί του στις επιμέρους κρίσεις του.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, μολονότι ο δημοσιογράφος «με περιποιείται δεόντως στις στήλες του», χαρακτήρισε το βιβλίο «συναρπαστικό αφήγημα». Ο ιστορικός αυτής «της σκοτεινής περιόδου» δεν πρόκειται να το αγνοήσει, συνέχισε. «Δείχνει σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το πρόβλημα του οικονομικού μοντέλου της μεταπολίτευσης, την αδυναμία της χώρας να το διαχειριστεί και την ατυχή κατάληξή του, που δεν ήταν άλλη από την προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε μνημόνιο» σημείωσε. «Σαφώς και δεν ήταν ίδια όλη η περίοδος της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα. Υπήρχε, όμως, ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι συστηματικά δαπανούσαμε παραπάνω απ’ ό,τι παρήγαμε από την πρώτη μέρα της μεταπολίτευσης και μέχρι σχεδόν σήμερα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους και της οικονομίας αλλά και το ατελές ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο εντάθηκε η παρούσα κρίση διερωτήθηκε: «Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάτι διαφορετικό π.χ. να μην μπει στο μνημόνιο; Όχι, δυστυχώς. Όταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα να σε δανείσει, διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου. Για όσους πιστεύουν το αντίθετο», είπε ο ίδιος, «η Κύπρος είναι το τρανότερο και το εγγύτερο παράδειγμα. «Η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Θα ήταν, και είναι, καταστροφική η λύση αυτή. Το βιοτικό μας επίπεδο θα έπεφτε τόσο πολύ και θα γύριζε τη χώρα δεκαετίες πίσω» επανέλαβε.

Δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στην νέα επίσκεψη της τρόικας. «Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα. Έχουμε, όμως, βελτιώσει αρκετές από τις επιδόσεις μας, ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα, στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Φέτος ίσως θα είναι η πρώτη χρονιά, ύστερα από 40 χρόνια, που θα έχουμε μηδενικό ισοζύγιο. Και δεν προέρχεται μόνο από τη μείωση των εισαγωγών, αλλά και από αύξηση εξαγωγών, λόγω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες. Χθες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό» είπε.

«Έχουμε πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια μας» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν υπάρχουν – δυστυχώς- και διαφορετικές λύσεις. Όσοι λένε ότι υπάρχουν λένε ψέματα. Η αντιπολίτευση δεν έχει, δυστυχώς, προσφέρει μέχρι σήμερα κάτι δημιουργικό. Επενδύει διαρκώς στην καταστροφή».

Η κ. Μαρία Δαμανάκη επικεντρώθηκε στο τι περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα και αναφέρθηκε διεξοδικά στο κλίμα που επικρατούσε και επικρατεί στις Βρυξέλλες. Αναζήτησε τις αιτίες της κρίσης και είπε ότι το πολιτικό προσωπικό δεν ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις. «Δεν εξαιρείται κανένα κόμμα, κανένα πρόσωπο. Η ευθύνη είναι συνολική. Ευθύνονται τα αστικά κόμματα επειδή δεν υπερασπίστηκαν την επιχειρηματικότητα. Δεν ξεπέρασαν τον εθνοκεντρικό κρατισμό ακόμη και σε τούτη την εποχή της παγκοσμιοποίησης ενώ η Αριστερά, οχυρωμένη πίσω από τα κεκτημένα, δεν μπόρεσε ποτέ να συμβιβαστεί με την έννοια της παραγωγικότητας». Έχουμε ανάγκη, υποστήριξε η ίδια, από έναν «νέο ιστορικό συμβιβασμό», χρειαζόμαστε «ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο» που θα το στηρίξουν όλοι ανεξαιρέτως.

«Η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε» είπε η ίδια για το «χάσμα» που προοδευτικά δημιουργείται στο πλαίσιο της ένωσης ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο. «Το ευρώ φτιάχτηκε ανάπηρο, το ευρώ σε αυτή την συγκυρία σώθηκε, αμφισβητώ όμως ότι έχουμε ξεπεράσει την υπαρξιακή κρίση της ΕΕ» συνέχισε. Στόχος, είπε, πρέπει να είναι «η αποτροπή του διαζυγίου και μια λύση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και προέταξε τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, μια νέα συνθήκη που θα ενδυναμώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την αμοιβαιοποίηση των χρεών και μια νέα οικονομική πολιτική. «Οι απόψεις μου βέβαια αυτή την στιγμή δεν είναι πλειοψηφικές μέσα στην Κομισιόν» κατέληξε η ελληνίδα επίτροπος.

«Τρέμω στην ιδέα των ευρωεκλογών του 2014» είπε με τη σειρά του ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος αναφερόμενος στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων παντού στην Ευρώπη. Εστίασε στις κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης, τις συνέπειες που επιφέρει στο κοινωνικό σώμα και τις πολιτικές του επιλογές ενώ χαρακτήρισε «τις εκλογές του Μαΐου, εκλογές μίσους και τις εκλογές του Ιουνίου, εκλογές φόβου». Υπογράμμισε ότι πρέπει να δούμε με προσοχή αυτόν τον «βαθύτατο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, που είναι ταξικός αλλά και ηλικιακός πλέον». Άμεση προτεραιότητα πρέπει να γίνει «η απομείωση της πόλωσης» για να μην δούμε κάποιον πραγματικό εμφύλιο που όπως έχει αποδείξει η ιστορία πλήττει όχι μόνο τους ηττημένους αλλά και τους νικητές.

Παίρνοντας τον λόγο τελευταίος ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης σημείωσε ότι η χώρα βιώνει μια σύγκρουση που έχει λάβει διαστάσεις ενός εμφυλίου «χαμηλής έντασης». Τόνισε ότι έγραψε «αυτό το βιβλίο σαν μια εκκαθάριση προσωπικών λογαριασμών». Ως δημοσιογράφος είπε «γράφω απλώς αυτά που ξέρω. Η αλήθεια είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Αποφάσισα να μην επιλέξω στρατόπεδο, να μην υποκύψω στην ευκολία ανάμεσα στο μνημόνιο και το αντιμνημόνιο, αλλά να κρίνω κατά περίπτωση τις περιστάσεις». Θέλησε, όπως είπε, «να καταδείξω ότι η πορεία της χώρας δεν ήταν ούτε προδιαγεγραμμένη ούτε αναπόφευκτη αλλά το αποτέλεσμα των επιλογών συγκεκριμένων ανθρώπων εντός και εκτός Ελλάδας».

Πριν και μετά τις ομιλίες στήθηκαν «πηγαδάκια» παντού, το κλίμα άλλωστε ευνοούσε απίστευτα την πολιτική κουβέντα. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Παπαθανασίου, Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης, Κ. Χατζηδάκης, Α. Ψυχάρης, Φ. Πάλλη-Πετραλιά, Ζ. Μακρή, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Χρυσοχοίδης, Α. Λοβέρδος, Π. Κουκουλόπουλος, Χ. Πρωτόπαππας, Φ. Σαχινίδης, Κ. Λαλιώτης, Μ. Ρεπούση, Σ. Λυκούδης, Άννα Νταλάρα, Π. Παναγιώτου, Α. Λυκουρέζος, Ν. Καραμούζης.
Keywords
φώτης κουβέλης, γιάννης στουρνάρας, Αννα Νταλαρα, tovima, μαΐου, ιουνίου, στουρναρας, αθηνα, δεόντως, μνημονιο, ελλαδα, κυπρος, λύση, νέα, τροικα, βρυξέλλες, εκλογες, χατζηδακης, λοβερδος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, γιάννης στουρνάρας, φώτης κουβέλης, κομματα, ρεπουση, κουβελης, χωρες, εξοδος, περιοδος, πλαισιο, τυχη, υψος, ψεματα, αδυναμια, αυξηση, ανδρουλακης, αννα, απιστευτα, απλα, ασθενειες, βιβλιο, βοριδης, βρυξέλλες, γεγονοτα, γινει, δαμανακη, δεόντως, δυστυχως, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εννοια, εποχη, ευθυνη, ευρωπη, ζωης, ιδεα, ιδια, υποθεση, ιστορικο, εκδοσεις, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λαλιωτης, λύση, λογο, μαΐου, μητσοτακης, μειωση, μπορεις, μαρια, ντορα, ξενοδοχειο, σαχινιδης, συζητηση, σειρα, σωμα, χρυσοχοιδης, ψυχαρης, κωνσταντινος, αγορες, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, tovima, χερια
Τυχαία Θέματα