Φθινοπωριασε...

09:17 2/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Σάνσης
Το καλοκαίρι πέρασε γρήγορα, και χωρίς να το καταλάβουμε μπήκαμε στο φθινόπωρο.
Μοιάζει σαν να κατεβαίνουμε κάποιο μονοπάτι για να συναντήσουμε τον χειμώνα. Αλήθεια πως περνάει ο...
καιρός μα και ο χρόνος. Για μάς τους μεγαλύτερους η κάθε μέρα μοιάζει με σταγόνα ενός ρυακιού, που όσο περνούν τα χρόνια μοιάζει να κυλά γρηγορότερα σαν χείμαρρος.
Αν με ρωτήσετε λοιπόν θα σας εξομολογηθώ πως μου αρέσει πολύ, τούτη η εποχή.
Μια εποχή με ωραίες γλυκές ημέρες. Καταπληκτικές λιακάδες.
Πρωτοβρόχια ειδυλλιακά. Και σε τούτο τον πιο όμορφο τόπο στην οικουμένη είναι η εποχή με τα χρυσά χρώματα σε γαλάζιο φόντο. Τα φύλλα αρχίζουν και παίρνουν εκείνο το χρυσαφί χρώμα αλλού το κόκκινο αλλού το καφετί σαν πίνακας μεγάλου ζωγράφου που στολίζει σαν πινελιά τα δάση. Θάλασσες ευλογημένες σε ένα γλυκά θερμό περιβάλλον μετά από θεϊκό μπάνιο σε καθαρά κρυστάλλινα νερά.
Ο άνθρωπος λέγεται προετοιμάζεται για τον χειμώνα και με μελαγχολία αρχίζει να οργανώνει τη ζωή του πιο κλειστά.
Ένα πουλοβεράκι τα βράδια για εκείνον, μια ζακέτα για την κυρά, ένα φουτεράκι για τα παιδιά, κάτι πιο ζεστό για τα γερόντια, φτιάχνουν μια εικόνα μαζέματος και περισυλλογής, σε σχέση με την αντίστοιχη του καλοκαιριού.
Λέγεται ότι το φθινόπωρο είναι εποχή μελαγχολίας για τον άνθρωπο, εποχή σκέψης απολογισμού καλοκαιρινών αναμνήσεων. Μικραίνει η ημέρα και μεγαλώνει η νύκτα. Τα απογεύματα σκοτεινιάζουν νωρίτερα. Και το σπιτικό κρατά μέσα πιο πολύ τον άνθρωπο. Τα σχολεία άνοιξαν να δεχτούν τους νεοσσούς της γνώσης, τους δουλευταδες του γυμνασίου, τους σκαπανείς του λυκείου των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Κάποιοι ακόμα καστανάδες, άρχισαν να ψήνουν στα κάρβουνα καλαμπόκια και κάστανα και η γύρω περιοχή να παίρνει το δικιά της μυρωδιά. Ο μούστος και η μουσταλευριά δημιουργούν γεύσεις αξέχαστες. Τα ψάρια πιο πολλά τώρα. Το μπαρμπουνάκι και η κουτσομούρα δίνουν παρόν πάνω στα παρτέρια των ψαράδικων στους πάγκους κάθε ψαραγοράς. Η παροιμία σαν ανυπέρβλητος κανόνας λέει, τρώμε ψάρι πάντα τον μήνα που το όνομα του περιέχει το γράμμα ρ.
Τα ήρεμα σαββατοκύριακα για απόδραση στις πανέμορφες εξοχές. Η για βόλτα στο Ζάππειο και μετά για καφεδάκι και ουζάκι στην Πλάκα στους αέρηδες. Κάποια ωραία ταβερνάκια με παραδοσιακούς μεζέδες και κρασάκι ρετσίνα με ωραία παρέα και μπόλικη πολιτική συζήτηση για τα καθημερινά ομορφαίνουν τη ζωή μας. Ωραίες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ενδιαφέροντα βιβλία εξ ου και όλες οι σχετικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται κάτω από την Ακρόπολη και αλλαχού. Οι νοικοκυρές τον Νοέμβρη θα ανεβοκατεβάσουν τα καλοκαιρινά με τα χειμερινά ρούχα και θα στρώσουν τα χαλιά στα σπίτια. Εκπληκτικά κρασιά και σπιτικά λικέρ κατασκευάζονται με μαεστρία τούτο τον καιρό. Τσικουδιές τεντούρες, ρακές, τσίπουρα, άρχισαν να κυκλοφορούν πλέρια.
Σας λεω εποχή χιλιάδων χρωμάτων, γεύσεων και θαυμάτων. Στα χωριά και στα ορεινά της Ελληνικής υπαίθρου τα πρώτα τζάκια άναψαν. Στα ορεινά οι βοσκοί ετοιμάζουν να κατεβάσουν τα κοπάδια στα χειμαδιά. Και η ευλογημένη γη άρχισε από τις πρώτες βροχές να μοσχοβολάει μυρωδιές μιας ανύπαρκτης εταιρίας κατασκευής αρωμάτων.
Στο νησί που ζω τωρα τον μεγαλύτερο χρόνο της ζωής μου, άρχισαν οι προετοιμασίες για τον χειμώνα. Κάποιο χαλί στρώθηκε. Κάποια λινή κουβερτούλα βγήκε από τα σεντούκια. Οι ξυλόσομπες και φέτος βγήκαν στη συντήρηση. Ακριβό το πετρέλαιο. Άρχισε η οικογένεια να μαζεύεται στο σπίτι. Παράδεισος για τους ψαράδες η καθημερινή δουλειά. Σε νερά ήρεμα και γλυκά καλυτερο είναι το ψάρεμα παρά το καλοκαίρι με την ζέστη.
Στα καφενεία να τα τσιπουρακια να ο μεζεδάκος με το ψάρι, το χταπόδι με ατέλειωτες για τα τρεχούμενα συζητήσεις, ειδικά τα πολιτικά και οικονομικά που βασανίζουν όλους μας. Σ ένα τραπέζι ο γέρος απόκληρος της θάλασσας με το μπαστούνι για στήριγμα αναπολεί τα παλιά χρόνια και πονά για το απροσδιόριστο μέλλον και το αυριανό ξημέρωμα
Καλοί μου φίλοι, να χετε ξεκούραση, και αναδιοργάνωση της ζωής σας, που αλλάζει την ευλογημένη τούτη εποχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα