Φρουδες ελπιδες και για το 2012

Απο: Enet.gr
Πολλαπλό, ανοιχτό στοίχημα θα είναι πιθανότατα μέχρι και τα μέσα του επόμενου καλοκαιριού για την κυβέρνηση οι τουριστικές εισπράξεις αλλά και η διάχυση των ωφελειών από το τουριστικό ρεύμα που θα κατευθυνθεί προς τη χώρα μας το 2012. Οι τριγμοί στις οικονομίες της ευρωζώνης και τα...
σκληρά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ευρωπαίων κι έχουν ως αποτέλεσμα οι τουριστικοί παράγοντες να αρνούνται να διακινδυνεύσουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2012.

Χωρίς
χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με παγωμένες τις κρατήσεις από το εξωτερικό οι έλληνες ξενοδόχοι ξέμειναν με ένα και μοναδικό «εργαλείο» πωλήσεων το οποίο, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους: τις προσφορές.

Το κακό είναι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ότι η τάση των Ευρωπαίων -λόγω της κατάστασης- να αποφασίζουν την τελευταία στιγμή και με βασικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή, οδηγεί σε τρία αποτελέσματα:

*Ο κύριος όγκος των τουριστών διατηρεί συγκεντρωμένη την τουριστική κίνηση στο τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου με τάση περαιτέρω συρρίκνωσής τους σε ένα τρίμηνο (μέσα Ιουνίου-μέσα Σεπτεμβρίου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εντεκάμηνο οι αφίξεις εμφάνισαν αύξηση 8,9% σε σχέση με το 2010, ενώ «έτρεχαν» με πάνω από +12% τους προηγούμενους μήνες. «Υπεύθυνοι» για το ψαλίδισμα της άφιξης ήταν ο Νοέμβριος (-3,68%) και ο Οκτώβριος (+2,21%) αλλά και η Αθήνα (-3,16% στο εντεκάμηνο).

* Οι τουρίστες αναζητούν προσφορές και αυτό οδηγεί σε γενικευμένο πόλεμο τιμών μεταξύ των ξενοδοχείων στις μεσογειακές χώρες. Ανταγωνισμό από τον οποίο, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, δεν θα επιβιώσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν οριακά εν λειτουργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές όπως Ρόδος, Κως, Ηράκλειο, Κέρκυρα δεν άνοιξαν φέτος ξενοδοχεία που δεν λειτουργούσαν με καθεστώς all inclusive (στην τιμή δωματίου συμεριλαμβάνονται διατροφή, ποτά και άλλες υπηρεσίες) αφού έμειναν στα αζήτητα των τουρ οπερέιτορ.
Keywords
Τυχαία Θέματα