Φόβοι για τρίτο κύμα λόγω της μετάλλαξης

05:39 23/1/2021 - Πηγή: Fimotro
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που καταγράφηκε πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία -και έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και σε πολλές ακόμα χώρες έχει γίνει ο νέος «πονοκέφαλος» κυβέρνησης και επιστημόνων.

Οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στο μεταλλαγμένο στέλεχος N501Y ή αλλιώς «Nelly», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί πως ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός ενδεχομένως να είναι πιο θανατηφόρος.

Ο πρωθυπουργός της

Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πέρσι στη χώρα ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή – η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία – ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Βάλανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αν πάρουμε (…) έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.

Σαρηγιάννης: Υπάρχει φόβος για επιτάχυνση 3ου κύματος από την μετάλλαξη

«Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος.», τόνισε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Στη συνέχεια, εξήγησε, μάλιστα, πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο.»

Ωστόσο, ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα.

Όσον αφορά τη μετάλλαξη που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα, ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού.», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια.»

Σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα, ο κ. Σαρηγιάννης ήταν κατηγορηματικός. «Πιστεύω ότι δε μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες.»

The post Φόβοι για τρίτο κύμα λόγω της μετάλλαξης appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα