Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 3ο, ρουσφετια, διορισμοι-παθογενειεσ!

11:27 7/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Συνεχίζοντας το ταξίδι, στα άδυτα του ραδιομεγάρου μετά τη μεταπολίτευση και την πορεία του μέχρι σήμερα, θα δούμε τα γεγονότα που σημάδεψαν την ΕΡΤ μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την προσπάθεια να...
ελέγχει η εξουσία το φορέα. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο αφηγημά μας η ΕΡΤ κάνει μία προσπάθεια αναγέννησης από τον αυστηρό κλοιό της δικτατορίας,
μέσα στην οποία γεννήθηκε.

Πρόσωπα που έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Ισχυρός άντρας στο τιμόνι της ΕΡΤ είναι πάντα ο διορισμένος γενικός διευθυντής(όποιος και αν είναι) που ελέγχει όλη την κατάσταση. Τα άλλα πρόσωπα και το ΔΣ επικουρούν το γενικό. Χωρίς την υπογραφή του δεν κινείται τίποτα. Το ραδιομέγαρο κατακλύζεται από νέα πρόσωπα, και νέο αίμα με την ελπίδα ότι γεννιέται κάτι καινούργιο και αλλάζει φυσιογνωμία.

ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ, ανταγωνίζεται το ένα το άλλο σε μεγάλες παραγωγές και προγράμματα. Τις εξωτερικές παραγωγές των καναλιών, με σειρά εκπομπών και σήριαλ ελέγχουν: Η «αστηρ tv» του Γεωργίου Ράλλη(κρατήστε αυτό το όνομα) ιδιοκτήτη και της διαφημιστικής «Μίνως», «Χριστός Ξανασταυρώνεται» κ.ά. Κώστας Κατσάρης Ντένης Πετρόπουλος «Λούνα Πάρκ» με Διονύση Παπαγιανόπουλο και παρουσιαστή τον Τέρενς Κουίκ(10 κρίκοι ένα τάληρο) κλπ.

Στο ραδιομέγαρο συνεχίζουν να ανεβαίνουν νέα πρόσωπα, κυρίως στον ενημερωτικό τομέα και σε καλλιτεχνικούς κλάδους με τη βοήθεια κυρίως της Ζαλοκώστα, συγγενικών προσώπων και πολιτικών. Λιάνα Κανέλλη, Νάσος Αθανασίου, Φωτεινή Πιπιλή, Τέρενς Κουίκ(εγκαταλείπει το λούνα πάρκ και παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο) Έυη Δεμίρη Νίκος Ρίζος Κώστας Σερέζης Αποστόλης Αποστολόπουλος και πολλά άλλα πρόσωπα από τον δημοσιογραφικό χώρο να μην σας κουράσω περισσότερο με ονόματα.

Στις ειδήσεις ο Βαγγέλης Μπίστικας αναλαμβάνει την διεύθυνση από τον Βασίλη Παπαθανασόπουλο τον πρώτο διευθυντή της μεταπολίτευσης. Ο φορέας εμπλουτίζει και το ενημερωτικό του πρόγραμμα με ενημερωτικές εκπομπές και πολιτικές συζητήσεις. Όπως το «κάθε μεσημέρι» με τον Νάσο Αθανασίου, «Μια ταινία μια συζήτηση» που καθιέρωσε η Άννα Μωραίτη(Παναγιωταρέα) παράλληλα με τη διεύθυνση ανασύνταξης ειδήσεων που δημιούργησε, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σημείωμα, «Στρογγυλό τραπέζι» κλπ.

Την ΕΡΤ λαμπρύνουν με την παρουσία τους πρόσωπα κύρους, σε θέσεις κλειδιά. Ο Μάνος Χατζηδάκις, δίνει νέα πνοή και χρώμα στο ραδιόφωνο. Ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Φώτης Μεσθεναίος βάζουν τη δική τους πινελιά στο πρόγραμμα της τηλεόρασης, ο πρώτος ως βοηθός γενικός προγράμματος και ο δεύτερος ως διευθυντής τηλεόρασης(έγινε αργότερα γνωστός με το έργο του «το μινόρε της αυγής»).

Η ΕΡΤ παρά τα προβλήματα, και σε ένα μεγάλο μέρος ανεκπαίδευτο προσωπικό σε καλλιτεχνικές ειδικότητες με εκπαίδευση στο εξωτερικό φαίνεται ότι σιγά-σιγά προσπαθεί να βρει το δρόμο της. Οι ροές όμως νέων προσώπων και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν σταματούν. Μια σημαντική μελέτη λειτουργίας του φορέα, με τα πρόσωπα που βρίσκονται στην ΕΡΤ και γνωρίζουν τηλεόραση για μια αναδιάταξη των υπηρεσιών σε νέες βάσεις δεν καρποφορεί όπως και η έκθεση του Σέρ Χιου Γρην.

Οι εκλογές του 1977 διακόπτουν αυτή την προσπάθεια. Αντίθετα με ειδική νομοθετική διάταξη στη βουλή, όσοι είχαν την τύχη να προσληφθούν στην ΕΡΤ με οποιανδήποτε τρόπο γίνονται υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, και όσοι δεν είχαν τακτοποιηθεί στην πρώτη φουρνιά με τον ν.230/75. Όλα τα κόμματα-διαχρονικά-είχαν αυτή την τάση να τακτοποιούν τον κόσμο για ψηφοθηρικούς λόγους. Η ΕΡΤ φορτώνεται όλο και περισσότερο, όχι με επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά με ρουσφετολογικά γραμμάτια.

Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ΕΡΤ να αλλάξει πρόσωπο και η ΥΕΝΕΔ να απαγκιστρωθεί από τη στρατιωτική διοίκηση και να θέσουν γερές βάσεις για το μέλλον, μακριά από πολιτικούς και στρατιωτικούς κλυδωνισμούς και ανεπιθύμητες …ασθένειες. Μετά τις εκλογές του 1977 Η ΕΡΤ κάνει μια δεύτερη προσπάθεια ανασυγκροτησής της. Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση πλέον ξεκινάει κατά μέτωπο επίθεση στο φορέα. Τι θα γίνει μέχρι της εκλογές του 1981;
Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…Μέρος 4ον διορισμοί-Ρ.Κ., μείνετε κοντά μας.
Keywords
Αναζητήσεις
ρουσφετια ert
Τυχαία Θέματα