Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 72ο, απολογισμος 2004-2009, βασικος μετοχος και «νταβατζηδες», σκαι=alpha=σκαι!

13:10 18/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Κάνοντας έναν απολογισμό της διοίκησης της ΕΡΤ το χρονικό διάστημα 2004-2009, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις θετικά στοιχεία, και να επαινέσεις την ηγεσία του ραδιομεγάρου...
Η ευθύνη βέβαια δεν είναι έξ΄ολοκλήρου στην αυταρχικότητα της διοίκησης, αλλά και του υπουργού επικρατείας, που άφησε χωρίς έλεγχο τους διοικούντες ή και τους ανέχθηκε.

Αποχωρώντας, άφησαν πίσω τους μια υπερχρεωμένη ΕΡΤ. Οι σπατάλες, αναθέσεις
εκπομπών σε «ημέτερους» πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας, ενώ χαριστικές συμβάσεις, υψηλοί μισθοί, Bonus και φαγοπότι είχαν την τιμητική τους. Σε προηγούμενες αναρτήσεις μιλήσαμε αναλυτικά και δεν νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούμε και πάλι. Άλλωστε η δικαιοσύνη έχει τον τελευταίο λόγο για τα πεπραγμένα της τότε διοίκησης στις 19 Οκτωβρίου 2016.

Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι: οι διοικήσεις της ΕΡΤ 1993-2002 και 2004-2009 συγκεντρώνουν όλα τα αρνητικά στοιχεία διοίκησης του φορέα, με ευθύνη των κυβερνήσεων. Έκαναν επιφανειακές αλλαγές, παραλλαγές, ονομασίες και συγχωνεύσεις του φορέα χωρίς ουσία και ανάπτυξη της δημόσιας τηλεόρασης.

Αν είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει κανείς να σταθεί ως θετικό στοιχείο είναι ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ προσπάθησαν να δώσουν νόμιμες άδειες στην ιδιωτική τηλεόραση μετά την ψήφιση του ν.1866/89 αλλά δεν τα κατάφερε, μετά από τις αντιδράσεις των καναλαρχών που ο Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει «Νταβατζήδες».

Να δούμε όμως τα πράγματα όπως τα έχει καταγράφει η ιστορία, αφού σήμερα οι τηλεοπτικές άδειες και η αδειοδότηση καναλιών είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των …4 αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Η πρώτη προσπάθεια αδειοδότησης έγινε μετά την ψήφιση του νόμου το 1989, στις αρχές του 1990.

Όταν τον Απρίλιο του 1990, ο Π. Παυλόπουλος παρέδωσε το Υπουργείο Τύπου στον διάδοχό του Β. Πολύδωρα του είπε: «Έχεις έξη μήνες να δόσεις οριστικές άδειες στους καναλάρχες, αλλιώς το προσωρινό θα γίνει οριστικό». Ο Β. Πολύδωρας είπε και το εννοούσε, ότι θα τελειώσει την αδειοδότηση σε δύο μήνες…. Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα πέρασαν 26 χρόνια και τα κανάλια λειτουργούν με προσωρινές άδειες.

Η δεύτερη προσπάθεια αδειοδότησης των καναλιών από την ΝΔ έγινε το 2004-2005 από την Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή που επιστράτευσε πάλι τον Π. Παυλόπουλο, μέσω του «βασικού μετόχου». Η αντίδραση από την διαπλοκή για τον «βασικό μέτοχο» που δυστυχώς έφτασε από τους καναλάρχες και στην Ευρωπαϊκή ένωση εμπόδισε την αδειοδότηση των καναλιών.
Λανθασμένα, χωρίς κανόνες, το 1989 δόθηκαν «προσωρινές άδειες», κυρίως στους εκδότες (MEGA, Λαμπράκης, Αλαφούζος, Τεγόπουλος, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης) και στον Κυριακού (ANT 1). Το προηγούμενο έλλειμμα δημοκρατίας, και το μονοπώλιο της ΕΡΤ, στην ενημέρωση, άνοιξε την κερκόπορτα στην διαπλοκή, που φάνταζε στα μάτια του κόσμου ως μια «πολυφωνική δημοκρατία» με την απελευθέρωση της ενημέρωσης από το κρατικό μονοπώλιο.

Πιο ήταν όμως το νόημα και το πνεύμα του «βασικού μετόχου» που αντιδρούσαν τα οργανωμένα συμφέροντα, εναντίον του;

«Βασικός μέτοχος» σημαίνει ότι: το μεγάλο κεφάλαιο που παράγει και λειτουργεί μέσα στην ελληνική επικράτεια δεν έχει τη δυνατότητα να έχει στη διάθεσή του τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα. Αυτή του η αδυναμία διασφαλίζεται νομοθετικά ακόμα και συνταγματικά με έναν τρόπο: καμιά εταιρεία που παίρνει δημόσια έργα ή πουλάει προϊόντα στο δημόσιο δεν μπορεί να περιλαμβάνει, έστω και μικρομετόχους που να έχουν μετοχές σε τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αυτός ο όρος απέκλειε όλους τους καναλάρχες που στην πλειοψηφία τους ήταν προμηθευτές του δημοσίου ή έπαιρναν δουλειές από το δημόσιο. Είναι δεδομένο ότι όποιος ελέγχει την εξουσία μπορεί και να την εκβιάζει, διεκδικώντας οικονομικά οφέλη.

Σήμερα λοιπόν έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, παρακάμπτει το ΕΣΡ που έχει διαλύσει, και μεταφέρει τις αρμοδιότητες στον υπουργό επικρατείας και τον κάνει υπερκαναλάρχη για να ελέγχει την ενημέρωση μέσα από συγκριμένα κανάλια αδειοδότησης των …4 αδειών. Εκτιμησή μας είναι ότι αυτού του είδους αδειοδότηση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει διότι είναι ολοκληρωτικά παράνομη. Την αδειοδότηση καθορίζει η αγορά και οι ανάγκες των πολιτών μέσω των ανεξάρτητων αρχών. Kαι αν επιχειρήσουμε να έχουμε ΜΜΕ και social Media υπό έλεγχο τύπου Ερντογάν, από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα πληρώσουν το τίμημα…
Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ και στον ΣΚΑΙ με αφορμή το μήνυμα που μεταδίδει ότι έχει νόμιμη άδεια από το 1993 που κατοχυρώθηκε αργότερα με νόμο για την ψηφιακή τηλεόραση.

Ο επιμένων νικά! Εδώ πρέπει να επαινέσω το πάθος του ομίλου Αλαφούζου να λειτουργήσει τηλεοπτικό σταθμό και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Διότι ενώ έχασε τα πάντα και ξεκίνησε από την αρχή κατάφερε να επιβιώσει και σήμερα να κατέχει μια σημαντική τηλεοπτική μερίδα στην αγορά. Με μια λεπτομέρεια. Ότι και αυτός «παρανόμησε» στην πορεία της ιδρυσής του.

Όλοι θα θυμούνται τις οικονομικές περιπέτειες του ΣΚΑΙ, ο οποίος έφυγε από τα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου και πήγε σε όμιλο «επιχειρηματιών» με επικεφαλής τον καθηγητή Στάθη Τσοτσορό το 1997-98. Για την ιστορία να πούμε ότι:

Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκίνησε πράγματι το 1993 με πολλά υποσχόμενα στην ενημέρωση ανταγωνιζόμενη MEGA, ΑΝΤ1 και τα κανάλια της ΕΡΤ. Άρχισε να εκπέμπει, με έμφαση στην ειδησεογραφία, την ενημέρωση και τον αθλητισμό. Είναι η εποχή που εκπέμπει τηλεοπτικό πρόγραμμα που του είχες στερήσει η κυβέρνηση ΝΔ και έδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια περίοδο, το ραδιοφωνικό «αδερφάκι», ο ΣΚΑΪ 100.3 είναι πρώτος σε ακροαματικότητα σταθμός στην Αττική (Sky 100.4 και ανήκε αρχικά στην Γραμμή Α.Ε. του Γιώργου Κοσκωτά μαζί με την καθημερινή που είχε αγοράσει ο Γ. Αλαφούζος μπικ παρά).

Το 1994: Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκίνησε να ανταλλάσσει προγράμματα οικογενειακού και παιδικού περιεχομένου με το Star Channel. Κακοδιοίκηση και χρέη στη συνέχεια πνίγουν το κανάλι.
Τ
ο 1999: Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ πωλείται, και μετονομάζεται σε Alpha Sky, και αργότερα σε Alpha. Με απλά λόγια τηλεόραση ΣΚΑΙ δεν υφίσταται. Αργότερα αγοράζεται από τον όμιλο Κοντομηνά, στη συνέχεια από Γερμανούς RTL για να καταλήξει πάλι στον Κοντομηνά. Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν εγκαταλείπει το όνειρο να μπει στην τηλεόραση. Αγοράζει τον περιθωριακό τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Πειραιά, «ΤV Πειραιάς» και τον μετονομάζει Smart TV.

Τα σχεδιά του δεν σταματούν εδώ. Κυβέρνηση είναι η ΝΔ. Από το συγκρότημα Αλαφούζου ελέγχεται η ΕΡΤ στην οποία επικεφαλής βρίσκεται ο άνθρωπος του συγκροτήματος Χρήστος Παναγόπουλος και υπουργός επικρατείας ο Θοδωρής Ρουσσόπουλος. Μέσα σε μια νύχτα ο Γιάννης Αλαφούζος αγοράζει και τον Seven-X από την αγροτική τράπεζα που διαθέτει προσωρινή άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Το ονειρό του παίρνει σάρκα και οστά!
Τ
ο 2006 μετά από εκπαίδευση προσωπικού για την τηλεόραση από Άγγλους ειδικούς στις εγκαταστάσεις του Φαλήρου και στο Λονδίνο, ξεκινάει την μετάδοση προγράμματος με την εταιρία Dot Com Ανώνυμη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και ενημέρωσης, ως ΣΚΑΙ TV. Τώρα πως συνδέεται ο ΣΚΑΙ του 1993 με τόσες αλλαγές πωλήσεις και περιπέτειες ως ΣΚΑΙ-ALPHA με τον ΣΚΑΙ που δημιουργήθηκε το 2006 χρειάζεται ειδική ψυχανάλυση(και με την ευκαιρία «φίλε» Γιάννη Αλαφούζο, γιατί τόσο μίσος… για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και τον Βαγγέλη Μαρινάκη; Κοιτάξτε εκεί στο Φάληρο τη δική σας «καμπούρα…». Έχει ο καιρός γυρίσματα η κατά το λαϊκότερων «καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια»).

Kάτι ανάλογο έγινε και με το σημερινό «Epsilon TV»και πρώην 902 αριστερά, που πέρασε σε χέρια φιλόδοξου καναλάρχη με πανελλαδική εμβέλεια για να πουλάει κρέμες όπως και άλλοι περιθωριακοί σταθμοί που εκμεταλλεύονται κόσμο και «κοσμάκη».

Αυτά για την ιστορία και θα επανέλθουμε για τις τηλεοπτικές άδειες σε μελλοντική ανάρτηση μαζί με νόμους και κανόνες που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία τους, όταν εκμεταλλεύονται την περιουσία του Ελληνικού κράτους που τους έχει παραχωρήσει για ψυχαγωγία και ενημέρωση και όχι για «μπουρδολογίες» και «τζόγο» για να κάνουν κάποιοι το κέφι τους.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 73ο. Νίκη ΠΑΣΟΚ, διαμαντένια συμβόλαια και ανανεώσεις πριν την παράδοση στη νέα διοίκηση του ραδιομεγάρου.
Keywords
φακελος, ΕΡΤ, φακελος, star channel, smart tv, σκαι tv, bonus, νεα δημοκρατια, mega, ant, σημαίνει, εταιρεία, συριζα, ΕΣΡ, μμε, media, σκαι, ΑΝΤ1, ΠΑΣΟΚ, sky, star, channel, alpha, υφίσταται, rtl, πειραιας, smart, τραπεζες, dot, ολυμπιακος, καιρος, epsilon, νέα, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, σκαι tv, αγροτικη τραπεζα, αδεια, ηγεσια, καθημερινη, λονδινο, μμε, ονειρο, προγραμμα, πωλειται, σκαι, τηλεοραση, τηλεοπτικο προγραμμα, ψηφιακη τηλεοραση, alpha, mega, rtl, smart, star, αγορα, αγροτικη, αδυναμια, αξιζει, αλαφουζος, ανθρωπος, απλα, αττικη, αφορμη, βρισκεται, γινει, γυρισματα, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δικη, εγινε, ευκαιρια, ειπε, εκπαιδευση, εκτιμηση, ενημερωση, εργα, εποχη, ερντογαν, ερχεται, εταιρεία, εταιρια, ευθυνη, εφυγε, ιδια, υφίσταται, θετικο, θοδωρης, κεφαλαιο, κυβερνηση, κρατικο, λαμπρακης, λειτουργια, λογια, λογο, ματια, μηνες, μπομπολας, νικη, νυχτα, νοημα, παντα, ανωνυμη εταιρεια, ορος, ουσια, παθος, προγραμματα, πωλησεις, συνεχεια, σχεδια, τεγοπουλος, φαληρο, χρηστος, ψηφιακη, bonus, sky, channel, dot, δουλειες, εμφαση, ενωση, υπουργειο, κυριακου, media, σημαίνει, smart tv, star channel, τραπεζα, θετικα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα