Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 58ο, δυσκολες ωρες στο ωνασειο, αγωνια στο ραδιομεγαρο!

13:29 28/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Ήταν δώδεκα περίπου το μεσημέρι, Δευτέρα της 20ης Νοεμβρίου, όταν έπεσε σαν βόμβα μεγατόνων, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη εσπευσμένα...
σε νοσοκομείο των Αθηνών σε κρίσιμη κατάσταση. Το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ διαμορφώνεται εκείνη την ώρα για να μεταδοθεί στις 15:00.

Εντωμεταξύ στην
οδό Αγράμπελης στην Εκάλη, κάμερες, λινκ, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονται έξω από την πόρτα της πρωθυπουργικής βίλας. Η είδηση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόκειται να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο λόγω πνευμονίας που έχει διαρρεύσει, έχει θέσει σε συναγερμό όλα τα ΜΜΕ ελληνικά και ξένα.

Αμέσως στην αίθουσα σύνταξης των ειδήσεων της ΕΡΤ σήμανε συναγερμός. Πλήρες δημοσιογραφικό συνεργείο κινήθηκε προς την Εκάλη την οικία του πρωθυπουργού και άλλα συνεργεία κινήθηκαν προς κεντρικά νοσοκομεία των Αθηνών. Μία εξωτερική μονάδα μεταδόσεων εγκαταστάθηκε στο γενικό νοσοκομείο Αθηνών Γιώργος Γεννηματάς που υπήρχε πληροφορία ότι θα μεταφερθεί εκεί ή ότι βρισκόταν ήδη σε θάλαμο νοσηλείας. Τελικά ο γρίφος λύθηκε λίγη ώρα αργότερα, με έκτακτο ιατρικό ανακοινωθέν από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο που έλεγε ότι:

«Ο πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη στη 1μ.μ. στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για διερεύνηση αναπνευστικής δυσφορίας λόγω πιθανής λοιμώξεως του αναπνευστικού. Διενεργείται πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος» Εκ του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Την ίδια ημέρα, η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής που επρόκειτο να συνεδριάσουν υπό τον πρωθυπουργό δεν συνεδρίασε ποτέ.

Η ΕΡΤ με ένα 7κάμερο VAN που εγκατέστησε στη βορειοανατολική πλευρά του Ωνασείου, ξεκίνησε έναν μαραθώνιο μεταδόσεων σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο για τα δελτία ειδήσεων, αλλά και με έκτακτα δελτία και ιατρικά ανακοινωθέντα. Η περίφημη «Τέντα» στη νότια πλευρά του Ωνασείου που φιλοξένησε για περισσότερους από 3 μήνες το δημοσιογραφικό κόσμο έχει μείνει στην ιστορία.

Η ΕΡΤ δίνει τον καλύτερο εαυτό της με τεχνικούς και δημοσιογράφους 24 ώρες το 24ώρο. Η ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των γιατρών που τον παρακολουθούν – και παίζουν όλα τα ΜΜΕ– κρατιέται «από μια κλωστή». Δεν το λένε έτσι, τα ιατρικά ανακοινωθέντα, αλλά, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι αυτό καταλαβαίνουν.

Ο χρόνος για τον Ανδρέα Παπανδρέου φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Τα ανακοινωθέντα που βγαίνουν καθημερινά δεν είναι αισιόδοξα. Ειδικά στα τέλη Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου του ΄96 η κατάσταση είναι δραματική. Όλοι περιμένουν το μοιραίο. Η διαδικασία απαλλαγής από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα έχει ξεκινήσει. Στις 15 Ιανουαρίου ο Ανδρέας υπογράφει την παραιτησή του και στις 18 έχουμε νέο πρωθυπουργό. Παραμένει όμως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η απομάκρυνση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε μεθοδευτεί δυο χρόνια πριν και ήταν κοινό μυστικό στους κόλπους του κινήματος και τους δελφίνους. Αντιγράφω σχόλιο του Γιώργου Λακόπουλου από τα «ΝΕΑ».

Γράφει σε ένα από τα σχόλιά του:

«Στις 13 Νοεμβρίου 1994, στις 9 μ.μ. ακριβώς, ένα μαύρο αυτοκίνητο με οδηγό και έναν μόνο επιβάτη διέσχισε αντίθετα τον δρόμο και σταμάτησε έξω από μια πολυκατοικία στην οδό Προφήτη Ηλία, στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Ο επιβάτης έδιωξε τον οδηγό του και χτύπησε το κουδούνι που έγραφε «Βάσω Παπανδρέου». Η πόρτα άνοιξε και στο ευρύχωρο σαλόνι του διαμερίσματος, εκτός από την οικοδέσποινα, περίμεναν δυο ακόμη γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ: ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Ο άνθρωπος που παραβίασε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκείνο το βράδυ σε δυο χρόνια θα ορκιζόταν Πρωθυπουργός. Ήταν ο Κώστας Σημίτης. Και σε εκείνο το διαμέρισμα άρχισε μια συναρπαστική εσωκομματική ιστορία που θα έμενε γνωστή ως «ομάδα των τεσσάρων». Κανονικά θα ήταν πέντε. Αλλά ο πέμπτος προσκεκλημένος αντί για το Χαλάνδρι εκείνο το βράδυ βρισκόταν στα Δολιανά. Κάποια στιγμή τηλεφώνησε η γυναίκα του: «Δεν θα έλθει». Ο Κώστας Λαλιώτης δεν πήγε στο ραντεβού για να μη γίνει «πατροκτόνος».

Η εκλογή Σημίτη έχει πολύ παρασκήνιο και αγωνία από τους ανθρώπους που τον στήριξαν και αργότερα επιβραβεύτηκαν με θέσεις κλειδιά και όσοι από πολύ νωρίς είχαν μαντέψει την επικράτησή του. Ακόμη και στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ είχαν δημιουργηθεί ομάδες στήριξής του. Όσοι ζήσαμε την εκλογή του από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ στη βουλή, έχουμε πολλά να πούμε και πολύ περισσότερα να αφηγηθούμε, αλλά αυτό αποτελεί ένα άλλο κεφάλαιο της ιστορίας σε μελλοντική έκδοση.

Θυμάμαι την αγωνία της ηγεσίας της ΕΡΤ και την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για το τι βγάζει η κάλπη και από την άλλη τον Νίκο Αθανασάκη να ζητά πληροφορίες για την ψηφοφορία. Υπήρχε γενικά μία σύγχυση, στην ψηφοφορία που μόνο τεχνικοί και δημοσιογράφοι του εξωτερικού VAN της ΕΡΤ που είχε την ευθύνη της μετάδοσης διακρίναμε την αγωνία, τα πηγαδάκια και τις ζυμώσεις των βουλευτών μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες και την ηχοληψία με τα ανοιχτά μικρόφωνα.

Ο Κώστας Λαλιώτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Σημίτη. «Το Γιώργη χάσαμε του Γεράσιμου Αρσένη έχει μείνει στην ιστορία». Το ότι επίσης ο Κώστας Λαλιώτης έμεινε στο υπουργείο Δημοσίων έργων επί Σημίτη και για 7 χρόνια δεν είναι τυχαίο!

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 59ο , στο Ωνάσειο αγωνία, στο ραδιομέγαρο οι Παπανδρεικοί γίνονται Σημιτικοί.
Keywords
φακελος, ΕΡΤ, ωρες, ωνασειο, αγωνια, ωνασειο, αγωνια, ωρες, φακελος, ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο, τα νεα, θεοδωρος παγκαλος, κωστας σημιτης, παπανδρεου, αθηνα, μμε, ΠΑΣΟΚ, βουλη, ψηφοφορία, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, βγαινουν, ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο, αυτοκινητο, γυναικα, καθημερινη, μμε, ωρα, ανδρεας παπανδρεου, ανθρωπος, βομβα, βραδυ, γινει, γινονται, γριφος, δευτερα, δωδεκα, δολιανα, αιθουσα, ευθυνη, ζωη, ζητα, ιδια, πολυκατοικια, καμερες, κεφαλαιο, λαλιωτης, μαυρο, μηνες, μυστικο, νικο, νοσοκομεια, οικια, παγκαλος, πορτα, ραντεβου, ρολο, σημιτης, σχολια, χαλανδρι, χρονος, ψηφοφορία, αυγερινος, ελληνικα, ιατρικο, ιατρικα, υπουργειο, κωστας, μεινει, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα