Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 57ο, αλλαγες στο ραδιομεγαρο, ο παπανδρεου στο ωνασειο!

12:08 27/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση, ο Ανδρέας Παπανδρέου με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, είχαν αρχίσει τα όργανα της αμφισβήτησης από τους συντρόφους του...
Η ΕΡΤ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφεύγει διακριτικά κοντινά πλάνα που θα μπορούσαν να τον εκθέσουν στις διάφορες-ελάχιστες-δραστηριοτητές του, μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ
τον Σεπτέμβριο του ΄95.

Το σκηνικό στο ραδιομέγαρο εντωμεταξύ έχει αλλάξει και τα ηνία της ΕΡΤ έχουν περάσει σε άλλα χέρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αλλάξει και νοοτροπία όσον αφορά την ενημέρωση και κυβερνητική προπαγάνδα.

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου(Παν, Παν), από γενικός διευθυντής της ΕΤ2 γίνεται πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ και παίρνει στα χέρια του της τύχες του φορέα. Τη γενική διεύθυνση της ΕΤ2 αναλαμβάνει ο Κώστας Αλαβάνος, αδελφός του μετέπειτα προέδρου του ΣΥΝ. Ο Παναγιώτηςς Παναγιώτου, ξάφνιασε τους πάντες παίρνοντας αυτή τη θέση διότι ήταν μια καθαρά πολιτική θέση από κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και όχι από ένα άγνωστο πρόσωπο.

Φήμες και πληροφορίες που άρχισαν να διαρρέουν όταν ανέλαβε επίσημα τα καθηκοντά του, μιλούσαν για μια φιλική σχέση με τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Όσοι γνώριζαν καλά το γεγονός ανέφεραν ότι πράγματι ο Παν Παν διατηρούσε μια φιλική σχέση με τη Δήμητρα την οποία είχε γνωρίσει σε ένα νυχτερινό μπαράκι σε ανύποπτο χρόνο.

Με τη δική της επιρροή λένε, διορίστηκε πρώτα στην ΕΤ2 και αμέσως μετά την αποχώρηση του προέδρου της ΕΡΤ, Ε. Γιαννακόπουλου πήρε τη θέση του. Ένθερμος υποστηρικτής του Α.Παπανδρέου ο Παν Παν, ήταν η εποχή που η Δήμητρα είχε τρομερή δύναμη και όλοι την «προσκυνούσαν». Αργότερα βέβαια την …έφτυσαν ακόμη και όσοι ευεργετήθηκαν από αυτήν. Μετά την εγκαταστασή, του νέου προέδρου στο ραδιομέγαρο άρχισε αλλαγές και ανακατατάξεις σε πρόσωπα. Οι ειδήσεις πέρασαν στα χέρια δυο γυναικών, της Μένυας Παπαδοπούλου και Λίλης Αλεξάκη. Η ενημέρωση της ΕΡΤ και γενικά το πρόγραμμα παίρνουν άλλη τροπή, ενώ το «πράσινο» συνδικαλιστικό κατεστημένο, έχει το δικό του μερίδιο στην διοίκηση.
Η αμφισβήτηση όμως της ικανότητας του Α. Παπανδρέου να ελέγξει την κυβερνησή του λόγω υγείας παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Αυτή η αμφισβήτηση φτάνει και στα αυτιά του προέδρου, ότι θέλουν να τον καθαιρέσουν, και στενοί του συνεργάτες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Α. Παπανδρέου γνωρίζει και τους 4 που συνωμοτούν εναντίον του. Κ. Σημίτης, Θ. Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Π. Αυγερινός.

Στις αρχές Οκτωβρίου του ΄95 ο Α. Παπανδρέου συγκαλεί την Κεντρική Επιτροπή για να ξεκαθαρίσει οριστικά τα πράγματα στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Η ΕΡΤ βρίσκεται εκεί για να καλύψει την ομιλία του σε απ΄ευθείας μετάδοση που είναι από τις πλέον κρίσιμες. Ο Ανδρέας φτάνει στην πλαϊνή είσοδο του ξενοδοχείου από την πλευρά του πάρκου οδός Αντήνορος σχεδόν υποβασταζόμενος. Δεν αντέχει να ανέβει τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου του Κάραβελ από την Λεωφ. Βασ. Αλεξάνδρου. Στο σημείο εισόδου της Αντήνορος, βρίσκονται τα καλώδια της ΕΡΤ και το αυτοκίνητο μεταδόσεων. Η φρουρά του παρακαλεί τους τεχνικούς να μαζέψουν τα καλώδια για να περάσει ο πρωθυπουργός. Φαίνεται αρκετά κουρασμένος και με δυσκολία σηκώνει τα πόδια του για να αποφύγει τα καλώδια.

Αντί οποιασδήποτε περιγραφής από την ομιλία του Ανδρέα, που παρακολουθήσαμε τότε και μετέδωσε ζωντανά η ΕΡΤ, αντιγράφω από τα «ΝΕΑ» απόσπασμα σχολίου του Γιώργου Λακόπουλου, για τα γεγονότα εκείνων των ημερών:

Γράφει:

«…Εξοργισμένος ο Πρωθυπουργός από τις δηλώσεις των «τεσσάρων» ότι «δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο την κατάσταση» βάλλει ευθέως. «Δεν ξέρω ποιος ανέχθηκε ποιον όλα αυτά τα χρόνια. Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας: ουδείς αναμάρτητος». Τους αποκαλεί «μικρό κύκλο κεντρικών στελεχών που γίνεται κύκλος αυτοκαταστροφής» και με μια ειδική αποστροφή του φωτογραφίζει τη Βάσω Παπανδρέου: «Στη μακρά πολιτική πορεία μου έχω δει πολλούς και πολλές να ευτελίζουν ότι δεν κατόρθωσαν οι ίδιοι».

Η αίθουσα είναι φορτισμένη. Ο Α. Παπανδρέου απευθύνεται, εμμέσως, σε έναν προς έναν στους επικριτές του. «Δεν υπάρχουν ηγέτες σε αναμονή», λέει για τον Κ. Σημίτη. «Δεν υπάρχει χώρος για περισσότερη αχαριστία, για περισσότερη ανανδρία από ορισμένους κύκλους» λέει για τον Θ. Πάγκαλο. Τις προηγούμενες ημέρες η Βάσω Παπανδρέου είχε ζητήσει «να συζητήσουμε με τον Α. Παπανδρέου τον ρόλο του στη νέα εποχή». Όταν το πληροφορείται, οργίζεται. «Ποιοι είναι αυτοί, ποιος τους όρισε κριτές μου;» θα πει. Στο αίτημά της περί απομάκρυνσής του θα απαντήσει ευθέως: «Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπό περιορισμό, επιτροπεία και κηδεμονία να τον αναζητήσουν αλλού. Εγώ δεν προσφέρομαι».

Στη συνεδρίαση εκείνη η Βάσω Παπανδρέου διέσχισε την αίθουσα την ώρα που μιλούσε και άφησε μπροστά του το περίφημο χαρτί με το οποίο ζητούσε τον λόγο επειδή «αυτά που λες με θίγουν». Το σχόλιό του ήταν ένα ψιθυριστό «μάλιστα», αλλά δεν της έδωσε τον λόγο. Το θέμα όμως επισκιάζεται από μιαν άλλη εξέλιξη: ο Δημ. Τσοβόλας βγαίνει από την αίθουσα και δηλώνει ότι αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Α. Παπανδρέου θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα εναντίον των «τεσσάρων» με τον τρόπο του: «έθεσαν εαυτούς εκτός Κινήματος». Κάνει όμως μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει την τελική αναμέτρηση. «Δεν είμαι άβουλος Πρωθυπουργός, υπάρχουν όρια» προειδοποιεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις αρχές Νοεμβρίου 1995. Τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Για τελευταία φορά στη ζωή του. Έκανε άνοιγμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση αποδεχόμενος τον κανονισμό λειτουργίας της Κ.Ο, που είχε κατ’ ουσίαν συνταχθεί υπό την πίεση των «τεσσάρων». Αλλά η αντοχή του είναι περιορισμένη και η συνεδρίαση διακόπτεται για να συνεχιστεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, «για να μιλήσουν όλοι». Ουσιαστικά για να μιλήσουν οι «τέσσερις». Δεν θα γίνει ποτέ. Στις 20 Νοεμβρίου 1995 μπήκε στο Ωνάσειο».

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 58ο. Η Οδύσσεια του Ανδρέα στο Ωνάσειο. Η κάλυψη από την κρατική τηλεόραση και η εκλογή Σημίτη στην πρωθυπουργία.
Keywords
Τυχαία Θέματα