Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 33ο, μαχη για προβολη, συνθηματα και συγκρουσεις, εκλογες over!

11:47 23/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Οι εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985 βρίσκονται στην τελική ευθεία. Στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής κόσμος πάει κι΄έρχεται. Μικρά και μεγάλα κόμματα προσπαθούν να εξασφαλίσουν...
λίγα λεπτά δημοσιότητας. Το στούντιο ένα της ΕΡΤ έχει πάρει φωτιά όπως το 2 και το 3 όταν χρειάζονται για πολιτικές συζητήσεις-συνεντεύξεις.

Κυρίως πρόεδροι και αρχηγοί
μικρών κομμάτων που ουδέποτε μπήκαν στη βουλή, με βάση την διακομματική επιτροπή εκλογών έχουν εξασφαλίσει τρίλεπτα πεντάλεπτα και δεκάλεπτα για να παρουσιάσουν τα προγραμματά τους. Ακόμα και οι πιο ακραίες παρατάξεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν μικρά διαφημιστικά μηνύματα ή αποσπάσματα ομιλιών ανάλογα με τη δυναμή τους.

Η δημοσιογραφική διακομματική επιτροπή από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ που βρίσκεται στο ραδιομέγαρο ελέγχει όλο το ενημερωτικό υλικό που περιέχει προπαγανδιστικό ή παραπλανητικό περιεχόμενο. Το βάρος όμως έχει πέσει στις μεγάλες συγκεντρώσεις των δύο κομμάτων σε όλη την Ελλάδα που κάνουν ομιλίες και περιοδεύουν. Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός.

Η εικόνα του εντυπωσιασμού μέσα από τον τηλεοπτικό φακό και ο όγκος των συγκεντρώσεων. Μετά την προδοσία για την εκλογή Καραμανλή, ο Παπανδρέου με τη βοήθεια του φιλικού του τύπου έχει στηρίξει την προεκλογική του καμπάνια στο γκρέμισμα του «Καραμανλησμού», μαζί με την προδοσία Μητσοτάκη του ΄65.

Τα τεχνικά μέσα της ΕΡΤ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των συγκεντρώσεων. Ο Παναγιώτης Καραμάνος είναι ο μοναδικός και κορυφαίος επιχειρηματίας φωτιστικών σωμάτων, που έχει αναλάβει να καλύψει τα δυο μεγάλα κόμματα-όπως και στις ευρωεκλογές-μαζί με τις σκαλωσιές, που τοποθετούνται τα φωτιστικά σώματα. Ο φωτισμός όμως δεν επαρκεί, και έρχονται νταλίκες από τη Γερμανία γεμάτες με προβολείς και φωτισμό της Philips για να καλύψουν τις ανάγκες των εκλογών.
Το στρατηγικό σχεδιασμό των εκλογών του ΠΑΣΟΚ σε όλο το μεγαλείο της τον έχει αναλάβει όπως πάντα ο Κώστας Λαλιώτης. Το στέλεχος αυτό έχει διαχρονική πορεία στη διαμόρφωση των ιδεολογικο-πολιτικών θέσεων του κινήματος και συνέβαλε αποτελεσματικά στις νίκες του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το 2004 που είχε την ευθύνη.

Στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Κ. Λαλιώτης είναι πολύ γνωστός για τις μεγάλες ικανότητές του στην πολιτική επικοινωνία. Εισήγαγε καινοφανείς μεθόδους διαφήμισης στις προεκλογικές εκστρατείες, που σταδιακά υιοθετήθηκαν από όλα τα κόμματα. Οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ τον αποκαλούσαν «Το Θείο Βρέφος», ενώ οι αντίπαλοι του τον χαρακτήριζαν «ινστρούχτορα» και τον κατηγορούσαν για «κεμπελική προπαγάνδα». Ο Κώστας Λαλιώτης υπήρχε μέλος της Κ.Ε. από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Ε.Γ. από το 1976. Υπεύθυνος του περιοδικού «Αγωνιστής» της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ 75-77, εκδότης και μέλος της διεύθυνσης της «Εξόρμησης» 77-85. Έχει μείνει στην ιστορία και ως «Τρόικα» του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Άκη Τζοχαντζόπουλο και Γιώργο Γεννηματά.

Και ενώ η τηλεοπτική μάχη για τις εκλογές βρίσκεται στο αποκορυφωμά της, σε όλες τις πλατείες και συγκεντρώσεις ακούγονται εμπρηστικά συνθήματα και χτυπήματα κάτω από τη μέση τα οποία αναπαράγει και ο φιλικός τύπος από ομιλητές και οπαδούς.

Τα δύο μεγάλα αντίπαλα κόμματα ακολούθησαν διαφορετική γραμμή στις προεκλογικές τους καμπάνιες. Η Νέα Δημοκρατία επικεντρώθηκε στο πρόσωπο του τότε αρχηγού της, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στην τρομολαγνεία, απειλώντας τον κόσμο ότι θα χάσει τις συντάξεις του, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να δείξει ένα πιο ανθρώπινο και καθημερινό πρόσωπο μέσα από τις αφίσες.

Τα συνθήματα για τον Μητσοτάκη χρησιμοποίησαν το ύψος του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «σεισμός σεισμός, έρχεται ο ψηλός» ενώ από το ΠΑΣΟΚ ξεχώρισε το κοριτσάκι από τις αφίσες, που ονομάστηκε «Αλλαγούλα», από το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «Αλλαγή». Τότε χρησιμοποίησε και τη λέξη «μαζί» που ήταν σε διαφημιστικό της Άλφα μπανκ.... Οι μεγάλες συγκεντρώσεις Θεσσαλονίκη και Αθήνα για τα δυο κόμματα ήταν όλα τα λεφτά. 11-5- και 25-5 για Μητσοτάκη και Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη πλατεία Αριστοτέλους και 30, 31 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 34ο, συγκεντρώσεις Θεσσαλονίκη-Αθήνα, τα εμπρηστικά συνθήματα η νίκη του ΠΑΣΟΚ. Μείνετε κοντά μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα