Εξεταζει το προσφυγικο και θεματα ενεργειας ο τσιπρας...

Την ατζέντα της κυβέρνησης που αφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής άνοιξε ...
ο πρωθυπουργός εχθές σε συνεχείς συσκέψεις με υπουργούς, τόσο σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ, όσο και σε επίπεδο άτυπης διυπουργικής επιτροπής για το προσφυγικό εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς, ο οποίος συνοδεύει τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χοχστάιν, ειδικό για θέματα ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Χοχστάιν στην Αθήνα μέσα σε λίγους μήνες και μάλιστα, αυτή τη φορά χωρίς να ανακοινωθεί από καμία πλευρά. Οι κ.κ. Πιρς και Χοχστάιν είχαν συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν μαζί του θέματα που άπτονται στους αγωγούς TAP και IGB.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την επίσκεψη του κ. Χοχστάιν, ήδη από τον Μάιο που είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντήσεις με τους κκ Κοτζιά, Παππά και Λαφαζάνη, είχε εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις των ΗΠΑ για τα ανοίγματα της ελληνικής πλευράς προς την Ρωσία και συγκεκριμένα στη συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream.

Αντ' αυτού στις τότε συναντήσεις του με τους υπουργούς, είχε ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η ελληνορωσική προσέγγιση, τότε θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αναμένει μπλοκάρισμα στις επενδύσεις που σχετίζονται με τον TAP. Τον Ιούνιο συμμετέχοντας στο 31ο συνέδριο της πανκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, είχε δηλώσει ξεκάθαρα:

«Αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης».

Με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό θέμα θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσιπρας. Στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που θα θέσει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες και τα οποία θα αφορούν: τα κέντρα υποδοχής, η αύξηση των εκταμιεύσεων και της χρηματοδότησης, η ενίσχυση της FRONTEX και το προσφυγικό καθεστώς των Αφγανών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί: Πάνος Καμμένος, Αλέξος Φλαμπουράρης, Νίκος Τόσκας, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Μουζάλας.

Το προσφυγικό συζητήθηκε και το πρωί της Τρίτης στο ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο εκεί συζητήθηκαν ακόμα θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στην Τουρκία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, την Συρία, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και το κυπριακό.
Keywords
Τυχαία Θέματα